Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":286816,"id_news":971620,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Ima nešto u snažnim vetrovima i kamenu od kog je sazdan što će vas naterati da posetite Edinburg više puta.

Ako pogledate dovoljno duboko u dušu grada, videćete da mnoge tajne kriju i male prodavnice, moderni restorani i barovi sa ponudom viskija.

Gde odsesti?

Foto: Morgan Johnston / Flickr.com

Ako želite da iskusite pravi Edinburg, onda vam svakako preporučujemo da odsednete kod lokalaca. Cene variraju u zavisnosti od smeštaja, ali noćenje u apartmanu u velikoj gregorijanskoj vili koja se nalazi samo pet minuta hoda od univerziteta - košta 40 funti. Ili možete uzeti sobu sa zajedničkim kupatilom po ceni od 29 funti za noć.

Ako želite luksuzan boravak u Edinburgu, posetite hotel The Scotsman. Ovaj hotel s pet zvezdica nalazi se kraj čuvenog Severnog mosta i izgrađen je davne 1905. godine. Noćenje košta 126 funti.

Morate posetiti...

Foto: Laura Suarez / Flickr.com

Panoramom grada dominira Edinburški dvorac koji je ujedno njegova glavna atrakcija. Ako želite da vidite Scottish Military Tattoo, ekstravaganciju vatrometa, gajdi i plesa u dvorcu, treba da rezervišete svoj termin mesecima unapred. Dopustite da vas vodič povede u lutanje ulicama iz 17. veka kako biste otkrili skrivene delove istrorije ovog magičnog grada.

Morate probati...

Foto: Sam DeLong / Flickr.com

Svaki konobar je stručnjak za škotski viski. Ako i sami znate mnogo o viskiju, preporučujemo virtuelnu turu pod nazivom Scotch Whisky Experience koja će vam približiti proces proizvodnje ovog žestokog pića. U Edinburgu možete probati sve viskije koji se proizvode u različitim regijama Škotske. Tu je i Muzej viskija sa fascinantnom “postavkom”.

Šta raditi?

Pogled sa Arturove stolice

Foto: Lawrence Murray / Flickr.com

Nije za one koji su van kondicije, ali uspon na uspavani vulkan Arturovu stolicu priuštiće vam nezaboravan doživljaj. Ovo brdo nalazi se u središtu parka Holirud i veruje se da se na njemu nekada nalazio mitski dvorac Kamelot. Uspon do vrha traje 40 minuta, ali pogled na grad i okolinu vredi svakog koraka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.