Izvor: B92

Sigurno ste barem jednom u životu imali prilike čitati o predivnoj i dalekoj državi Šri Lanki. Svi koji su bili, vratili su se puni utisaka, prepričavajući brojne zgode i nezgode koje su ih zadesile na putovanju. Evo nekih od njih.

Predivna i netaknuta priroda, bogata istorija, prašume, bogati životinjski svet, plaže i rezorti, hrana i tradicija - samo su neke od stvari koje oduševe svakog putnika koji jednom dođe na ovo daleko ostrvo.

Međutim, ima jedno mesto, koje ako putujete na Šri Lanku, nikako ne smete zaobići. Sigirija se nalazi u samom srcu ostrva. U prevodu reč Sigirija znači "lavlja stena", a ovo predivno čudo prirode kao da izvire iz Zemlje, baš poput nekog nacrtanog spomenika.

Na ovoj steni nalaze se ruševine nekadašnje utvrđene palate kralja Kašiapa, a sama planina okružena je ostacima raskošne mreže vrtova, rezervoara i drugih građevina, zbog čega je 1982. godine upisana na UNESCO-vu listu mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji.

Istorija ovog mesta seže duže od 2.500 godina, kada su pećine ispod stene počeli koristiti budistički monasi kao skloništa-samostane (vihara), a uredili su ih vernici-donatori, pripadnici njihove Sanghe (budističkog udruženja). Ovo mesto bilo je naseljeno i imalo svoju funkciju samostana sve do 14. veka, uz povremene prenamene koje su bile posledica izmene vladara.

Ono što svakog turistu zadivi su odlično očuvane freske koje su "kao juče naslikane", a prikazuju "devojke u oblacima" - obično s golim grudima. Prema jednom zapisu, tu je prvobitno bilo 500-tinjak takvih crteža, koje upadljivo liče na freske u Ajanti (Indija), ali danas se može videti tek 22.

.

.

Izvor: punkufer.hr

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.