Izvor: Izvor: B92

Autor: {"id":284151,"id_news":965645,"name":"","surname":"Izvor: B92"}

Boje koje lete na sve strane, vodena osveženja koja vas "iznenađuju" iz časa u čas, salve muzike i plesa... Da li biste se usudili da posetite festival Holi?

Festival Holi je drevni hinduistički festival koji se početkom marta proslavlja širom sveta, premda se najveće proslave održavaju u Indiji i okolnim zemljama.

Vatrometi boja i ples bez prestanka odigravaju se u čast proleća i početka tog godišnjeg doba.

Prema tradicionalnom verovanju, ova proslava označava i konačnu pobedu dobra nad zlom, zbog čega se Holi festival održava poslednjih dana zime.

Festival nezvanično počinje paljenjem velike logorske vatre, po imenu holika, noć uoči početka festivala.

Beta/AP

Učesnici festivala rešeni su u tome da tokom nekoliko dana proslave oboje svoju svakodnevicu u najradosnije boje. U tome im pomažu specijalne vrste pudera u bojama kao i litri vode koji tu boju ubrzo spiraju.

Festivalska proslava održava se na otvorenom, pa nova, obojena odela osim učesnika festivala dobijaju i ulice, parkovi, trgovi… Cela zabava praćena je koncertima lokalnih bendova i nastupima bubnjara koji izvode tradicionalnu muziku.

Da li ste vi spremni za ovakvu zabavu?

Beta/AP

.

Beta/AP

.

Beta/AP

.

Beta/AP

.

.

Beta/AP

.

Beta/AP

.

Beta/AP

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.