Izvor: B92

Danas na svetu ima svega i svačega, a pod time se ne podrazumevaju samo dobre i loše stvari, već i one čudne i lude stvari i atrakcije koje nas ostavljaju bez daha.

Foto: Antoine Désir/Flickr.com

Evo nekih turističkih destinacija koje će vas sigurno zaintrigirati ili barem nasmejati.

Kameni penisi

Malo smo improvizovali sa imenom, ali ovo nije daleko od istine. Ove kamene stene se nalaze u Anatoliji u srcu Turske, tačnije na području Kapadokije koja je gotovo cela pod zaštitom Uneska.

Đavolja kupka

Ovo jezero je verovatno jedno od najgorih mesta na kojem se možete okupati. Nalazi se na Novom Zelandu i tamnozelene je boje, a ima miris trulih jaja. Međutim, ako vam se sviđaju sumporne kupke, svakako posetite i Tiwu Nuwa Muri Koo Fai u Indoneziji!

Staklena pustinja

Foto: godpasta/Flickr.com

Ova pustinjska teritorija prostire se od Egipta do Libije, a to je zapravo jedno od najsušnijih područja Sahare – najveće pustinje na svetu. To je mesto na kome ne možete da vidite ništa osim peska i kamenja i redak artefakt - libijsko staklo.

Abrahamovo jezero sa smrtonosnim mehurićima

Ovo jezero je dobilo ime na javnom odabiru imena sedamdesetih godina, a iako ne zvuči kao atrakcija koju vredi posetiti – ono to svakako jeste. Ispod zamrznute površine jezera možete videti skupine gasova u belim mehurima koji se - smrzavaju. Otrovno, ali predivno!

Krvavo jezero u Boliviji

Ovo jezero crvene boje nije opasno, već je sasvim simpatična prirodna pojava, zbog koje su i ptice koje piju vodu iz jezera isto tako obogaćene crvenim pigmentom.

Disko džamija

Foto: 六龍幻天/Flickr.com

Za džamije se obično misli da su više tradicionalne, bez velikih eksperimentisanja. Međutim, postoji jedna džamija - "Shah Cheragh" u Sirazu (Iran) koja pomalo liči na disko klub zbog svojih vitraža koji za vreme sunčanih dana stvaraju ove svetlosne efekte.

Dno glečera na Antarktiku

Foto: E Ellerman/Flickr.com

Ovo je jedno od mesta koje nikada u životu nećete imati prilike da vidite sopstvenim očima (osim ako niste naučnik ili ronilac). Jedini način da vidite kako izgleda dno glečera je ako se on obrne - što je zapravo česta pojava, ali i veoma opasna.

Izvor: punkufer.hr

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.