Izvor: Izvor: Tanjug

Autor: {"id":283323,"id_news":963380,"name":"","surname":"Izvor: Tanjug"}

Hašemitska Kraljevina Jordan, smeštena na Bliskom Istoku između Sirije, Iraka, Saudijske Arabije, Egipta, Izraela i Zapadne Obale, zbog političko-bezbednosne situacije u regionu dugo nije bila na listi glavnih destinacija za turiste, međutim, ta država je sve samo ne mesto koje ljubitelji istorije, prirode, ali i vodenih sportova treba da zaobiđu.

Prvenstveno poznat po Mrtvom moru i drevnom gradu Petri, Jordan turistima ima mnogo toga da ponudi, između ostalog i obilazak pustinjske doline pod Uneskovom zaštitom Vadi Ram, upoznavanje sa životom lokalnih nomada, kao i delić Crvenog mora u Akapskom zalivu i njegov bogati podvodni svet.

Kraljevina površine 92 hiljade kvadratnih kilometara, koju naseljava nešto više od šest miliona stanovnika, pretežno Arapa, ima kombinaciju mediteranske i pustinjske klime, čija se temperatura zimi kreće između 12 i 25 stepeni celzijusa do 25 stepeni, dok leti prelazi i 40 stepeni.

Najlepše vreme je u špicu sezone - martu, aprilu i maju, kao i u septembru i oktobru. Cene hotela su tada najviše, dok u drugim delovima godine gosti mogu da pregovaraju oko popusta na cenu smeštaja.

Na tri sata vožnje od Amana, glavnog grada Jordana, odnosno dva sata od Akabe, nalazi se Petra, do sredine osamdesetih dom lokalnih Beduina.

Foto: Thinkstock

U Petri, u kojoj je 90 odsto objekata isklesano u stenama, na vrhuncu razvoja živelo je oko 30.000 stanovnika, ali skoro nijedan stambeni objekat nije oktriven. To se može objasniti činjenicom da je iskopano svega pet odsto tog drevnog grada.

S obzirom na to da su Nabatejci bili nomadi, u Petri se mogu videti uticaji različitih kultura s kojima su stupali u kontankt - Egipćani, Asirci, Mesopotamci, Grci, Rimljani...

Iako najranija grobnica u Petri datira iz trećeg veka pre nove ere, najpoznatija građevina je Hazne (Al Kazneh), poznatija kao “Riznica”, isklesana u steni, visoka 43 metra, a široka 30 metara.

Svako ko je gledao Indijanu Džonsa i “Poslednji krstaški pohod” poželeo je da uđe u čuvenu Hazne i sam izabere pehar koji će mu doneti večnu mladost, ali njena velelepna unutrašnjost samo je scenografija napravljena u filmskom studiju, pošto je realnost sasvim drugačija - prostrana dvorana, bez ikakvih ukrasa, koja vodi u manju prostoriju.

U Petri se nalaze prevashodno grobnice, ali i jedno pozorište koje su Nabatejci izgradili pre više od 2.000 godina, čiji su delovi, posle zemljotresa 363. godine nove ere, iskorišćeni su za popravku drugih objekata u Petri.

Iako je prva asocijacija na Jordan čuvena Petra, ova zemlja ima još mnogo toga da ponudi poput skakanja padobranom, letenja zmajem, paraglajderom, pa čak i balonom iznad doline Vadi Ram, a popularno je i kampovanje u beduinskim kampovima.

Oni koji imaju dovoljno strpljenja da ispune i podnesu neophodnu papirologiju, ali i sreće da izaberu odgovarajući datum za boravak u Jordanu, mogu deo svog odmora da provedu na nekom od brojnih arheoloških nalazišta.

Foto: Thinkstock

Pustinja Vadi Ram je zapravo pojas dolina širok oko dva kilometra, dug oko 130 kilometara, udaljen oko 60 kilometara od Akabe, kojom dominira planina Džabal Ram visoka 1.754 metara. U toj dolini i njenim selima živi oko 5.000 stanovnika.

Iz Akabe do Vadi Rama organizuju se ekskurzije džipovima, kamilama, a postoji opcija i pešačenja do različitih pustinjskih krajolika, uskih klanaca, visokih litica i pećina.

Cena je podložna dogovoru, ali, primera radi, polučasovno jahanje kamila košta oko 10 jordanskih dinara (oko 1.500 RSD), odnosno 15 dinara ukoliko se na kamili provede sat vremena.

U ovom području nalaze se brojni petroglifi i arheološki ostaci stari i više od 10.000 godina, pa čak i ostaci kampa u kojem je nekada boravio britanski arheolog, avanturista, pisac i vojnik Tomas Edvard Lorens, poznatiji kao Lorens od Arabije.

Foto: Thinkstock

Na kraju, grad Akaba, od oko 160.000 stanovnika, centar je ronilačkog sporta u ovom delu Azije u kojem ljubitelji podvodnog sveta mogu da uživaju u brojnim koralnim sprudovima, različitim vrstama ribe i moru toplom tokom čitave godine.

Kako bi promovisala taj sport aviokompanija “Turkish airlines” omogućava besplatan transport ronilačke opreme do aerodroma Kralj Husein u Akabi.

Ni Akaba nije bez istorijskih spomenika, pa se u centru grada mogu videti brojni spomenici poput ranohrišćanske rimske crkve od blata s početka 3. veka, ali i tvrđava Akaba sagrađena tokom vladavine Kansura al-Gurija od 1510. do 1517.

Tvrđava, nekada karavan-saraj za hodočasnike u Meku, a takođe i vojno utvrđenje, nalazi se pored Arheološkog muzeja koje bi, takođe, trebalo posetiti.

Na ulicama Akabe retko se mogu videti ljudi obučeni u tradicionalnu nošnju, kao i automobili koji nemaju tragove sudaranja.

Veoma gostoljubivi i, za turiste, uvek nasmejani, žitelji Akabe ponudiće da probate mansaf, tradicionalno jelo od jagnjetine i jogurta, sa prinčem, muskan, jelo od piletine s lukom, magloubu, od mesa ili ribe kuvane s pirinčem...

Kada je reč o piću Jordanci najčešće konzumiraju čaj, arapsku ili belu kafu od cvetova narandže.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.