Izvor: V. Panteliæ - A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":283061,"id_news":962460,"name":"","surname":"V. Panteli\u00e6 - A. Krsmanovi\u00e6"}

Ne postoji zvanična tura “Riblja čorba”, ali stranci sve više obilaze ove “lokalitete”. Gosti iz Slovenije i Hrvatske u sopstvenoj režiji idu do Tašmajdana, Crkve Svetog Marka, “Šumatovca”...

Možda više ne postoje kafane “Kod Toze Grka”, “Šumatovac”, “Lipa”, “Grmeč” i “K afa kod Jata”, ali ova kultna mesta i danas bude maštu i imaju posetioce koji se ispred njih slikaju.

Zvanično, ne postoji tura “Riblja čorba”, ali nezvanično postoji obilazak u koji idu fanovi ove grupe. Šetnja počinje kod “Jata” (gde se pila kultna kafa), a zatim se prolazi pored Crkve Svetog Marka (gde su čistači u žutom ulice prali) i kroz park (gde se noću “vuku” parovi). Potom se odlazi do Tašmajdana (na kojem su održavani koncerti) i Pete beogradske (koju je završio Bora Čorba i u kojoj je upoznao Gagu), a posle toga se “odaje pošta” kafiću preko puta. Naime, “Kod Toze Grka” Bora je voleo da sedi, da piše pesme i priča, tu je osnovao Partiju običnih pijanaca, družio se sa Džigi Bauom, dolazio sa Gagom...

- Na Tašmajdanu su održani najpoznatiji koncerti, ne samo “Riblje čorbe”, nego i “Bajage i instruktora”, koji je bio član grupe i koji ima tradiciju “kišnih koncerata” - kaže Maja Vukadinović, kulturolog. - Prvi put su svirali 6. maja 1979. godine na “Tašu”, ali je prvi nastup bio u Domu omladine kada su svi čuli za “Lutku s naslovne strane”.

Deo scenografije koncerta činila je lutka iz izloga, a na binu se popeo sredovečni čovek kada je čuo pesmu “Hej, ćale” i zaplesao s Borom. “Riblja čorba” je imala i prateću plesnu grupu “Ribetine” koja je nastupala s njima.

U Turističkoj organizaciji Beograda kažu da je najveći broj turista koji u Beograd dolaze zbog “Riblje čorbe” iz Slovenije i Hrvatske. Ova grupa ih, verovatno, podseća na bolja vremena. Grupice momaka koji idu “putevima Čorbe” lako se prepoznaju, jer nose crne majice, dukseve i farmerke. Pošto ne poznaju najbolje Beograd, njima je najvažnije da vide Tašmajdan i “Šumatovac”.

Legendarni trougao starih kafana “Šuma” - “Lipa” - “Grmeč” više ne postoji, ali se turisti i danas okupljaju ispred “Šumatovca”, jer je “Riblja čorba”, navodno, pre 36 godina osnovana u ovoj kafani. Na putu do Doma omladine nalaze se i PGP, “Sunce” i “Mornar”, gde je Bora odlučio da promeni naziv grupe u “Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši”. Čuveni studio “Petica” nalazi se u Kneza Miloša (kod Doma inženjera), ali osim lokacije, na tom mestu nema šta da se vidi. Tu je sniman “Amsterdam” sa Edijem Grantom i tu se dogodila anegdota s čuvarem koji svetski poznatog pevača nije hteo da pusti u studio zato što je - crn.

- Edi Grant je pre snimanja bio u klubu “Duga” u Sredačkoj, gde su se osamdesetih okupljale poznate ličnosti - kaže Vukadinovićeva. - Deo ture može da bude i Novi Beograd, jer je Bora studirao produkciju na FDU.

Lektira i istorija

JEDAN od “lokaliteta” je i Klub književnika u Francuskoj 7, u čije je odabrano društvo Bora primljen s molbom napisanom na salveti iz kafane. Dve Borine pesme ušle su i u lektiru, a “Riblja čorba” je ušla u udžbenik istorije za osmi razred osnovne i prvi razred srednje škole.

Izvor: novosti.rs

Foto: Ulrich Latzenhofer/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.