Izvor: B92

Tradicionalni i najveći grčki karneval u luci Patras ove godine je organizovao parodiju na ekonomsku krizu i poslednje peripetije zemlje s Evrogrupom.

Organizatori skupa koji su napravili defile smešnih tenkova i pravili aluzije na pretnju izaslaka Grčke iz zone evra. Među njima je bio 60-godišnji Jorgos Vurdalis, koji je napravio tenk od bambusa koji se pretvara u remetilačkog insekta.

"Hteo sam da pokažem da Evropska unija smatra Grčku kao remetilački faktor koji traži koncesije ali mi nismo spremni da nas zgaze kao nekog insekta", rekao je Vurdalis.

Beta / AP Photo/Petros Giannakouris

Drugi Grk je prošetao u tenku prerušen u grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji drži u jednoj ruci drahmu a u drugoj evro, aludirajući na mogućnost izaslaska Grčke iz zone evra.

"Svi smo pogođeni krizom a ovo je prilika da se smejemo i opustimo", rekao je jedan učesnik. Na karnevalu je bio i glumac prerušen u bivšeg premijera Antonisa Samarasa u ženskoj odeći, koji na ramenu nosi lutku s likom nemačke kancelarke Angele Merkel, koja predstavlja oličenje strogosti prema Grčkoj. Trupa po imenu "Grčka u zemlji čuda" nosila je plakate sa simbolima ekonomske krize, poput natpisa "Trojka", "Otkaz", "Nezaposlenost", kao i Ciprasovu karikaturu koja označava kraj "bajke".

Beta / AP Photo/Petros Giannakouris

Cipras i njegov ministar finansija Janis Varufakis bili su na naslovnoj strani lažnog lista "Uništeni ebdo". Oko 30.000 ljudi učestvovalo je na karnevalu starom 186 godina.

Beta / AP Photo/Petros Giannakouris

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.