Izvor: Beta

Najstarija psihijatrijska bolnica na svetu, u blizini Londona, ove nedelje otvorila je muzej i umetničku galeriju, u kojima će biti prikazan istorijski razvoj lečenja mentalnih bolesti.

Bolnica “Royal Bethlem” osnovana je 1247. godine i tada se nalazila u centru Londona, ali je potom premeštena u mesto Bekenham (Beckenham), udaljeno 20 kilometara od glavnog grada Velike Britanije. Tamo se nalazi i danas, a po mestu Bekenham kasnije je nastala reč "bedlam" koja znači - haos i ludnica.

Stereotipi o mentalnim bolestima bili su posebno rasprostranjeni u 18. veku, kada su posetioci mogli da plate - i iz zabave gledaju psihijatrijske bolesnike.

"Muzej ima za cilj da pobedi predrasude o mentalnim bolestima. Zato smo odlučili da posetiocima pružimo mogućnost da posete ovo mesto i vide da to nije neki zastrašujući, mračan i preteći ambijent", rekla je agenciji Frans pres direktorka novog muzeja Viktorija Nortvud.

Muzej između ostalog podseća na najmračnije perode istorije lečenja mentalnih bolesti, pa su izložene lisice koje su se koristile do polovine 19. veka, kako bi se sprečilo kretanje psihijatrijskih bolesnika.

U muzeju postoji i nekoliko interaktivnih instalacija, a jedna od njih poziva posetioca da odluči da li će jednu mladu ženu, koja pati od anoreksije, smestiti u bolnicu protiv njene volje. Istalacija ima za cilj da pokaže kompleksnost dijagnosticiranja mentalnih bolesti.

U umetničkoj galeriji izložene su slike koje su napravili sadašnji i bivši pacijenti bolnice u Bekenhamu, a među njima je i serija crteža Dena Dagana.

"U psihijatrijskoj bolnici sve je veoma organizovano i uvek se slede određena pravila. Ako počnete neki stvaralački proces, ponovo pronalazite snagu i mogućnost da radite ono što želite", objasnio je Dagan.

Taj 41-godišnjak nedavno je uspešno završio lečenje i napustio bolnicu, gde je bio smešten, pošto je tri puta pokušao da se ubije.

Pacijentkinja Liz Atkin kaže, međutim, da umetničko stvaranje ne znači i potpuno izlečenje.

"Ne mislim da sam u potpunosti izlečena, ali umetničko stvaranje je veoma moćan način da se iskažu neke stvari o kojima je teško govoriti", kaže 38-godišnja Liz Atkin.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.