Izvor: B92

Muzej britanskog Skotland jarda otvoriće vrata za javnost posle 150 godina, a posetioci "Crnog muzeja" će biti u prilici da vide predmete koji su direktno povezani s nekim od najpoznatijih zločina sa Ostrva.

Kako piše "Independent", među eksponatima su takozvano pismo "Iz pakla" koje je navodno potpisao Džek Trbosek lično, posuđe u kome je serijski ubica Denis Nilsen kuvao meso svojih žrtava, ali i omča kojom je obešena Rut Elis, poslednja žena koja je u Velikoj Britaniji osuđena na smrtnu kaznu.

O otvaranju Muzeja zločina, poznatijeg kao "Crni muzej", govori se godinama, a dosad je pristup bio omogućen samo radnicima policije i specijalnim gostima.

Britanski list piše da kancelarija gradonačelnika Londona Borisa Džonsona i Muzeja Londona trenutno pregovaraju o preuzimanju eksponata i izlaganju njih čak 20.000.

Iako je bilo straha da bi neki eksponati mogli da uznemire porodice žrtava, objavljeno je da je jedan od razloga za odluku otvaranja - prikupljanje sredstava za policiju.

"Nije na policiji da bude cenzor, ali uvek imam na umu efekat koji otvaranje vrata može imati na porodice žrtava. Mora se biti obazriv kod izbora eksponata koji će biti prikazani", kaže jedan od članova upravnog odbora policijskih muzeja Londona Sajmon Ovens.

Inače, navodno se često dešava da "posetiocima", među kojima su i veterani u policijskom poslu, često pozli prilikom razgledanja eksponata među kojima su krvavi noževi višestrukih ubica, džakovi kojima su prekrivane glave obešenih ljudi, ali i odsečeni mumificirani udovi jednog ubice, koje je policija koristila za identifikaciju pomoću otisaka prstiju.

Kako ističe "Independent", među eksponatima su i pomagala iz jednog londonskog bordela za homoseksualce čiji je redovan posetilac bio Oskar Vajld.

Muzej, jedan od pet policijskih u Londonu, ustanovljen je 1874. godine, a trenutno se nalazi u Ulici Viktorija.

Ljudi zaduženi za njega smatraju da su zbog mera štednje eksponati ugroženi i nadaju se da će otvaranje vrata i prikupljanje sredstava omogućiti da se oni sačuvaju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.