Izvor: B92

Božić 25. decembra obeležavaju Rimokatolička, Protestantska i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara. U Rimokatoličkoj crkvi se u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi sveta misa koja se zove ponoćka.

Centralnu proslavu na Badnje veče u Crkvi Svetog Petra u Vatikanu predvodi papa. Sutradan, 25. decembra u podne, papa u Vatikanu sa lođe Crkve Svetog Petra drži govor i daje blagoslov Urbi et orbi (gradu /Rimu/ i celom svetu).

Nemaèka (Foto: Beta / AP Photo/Martin Meissner)

Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac. Kićenje božićnog drveta je star običaj, ali nije bio raširen sve do sredine 19. veka, kada se širi uglavnom pod uticajem nemačke tradicije. Sada je prihvaćeno u celom svetu. Za Božić se u crkvama postave jasle, sa scenografijom koja treba da dočara ambijent staje i skromne uslove u kojima je Hrist rođen, potiče iz 13. veka.

Simbolične i stilizovane jasle u svojim domovima danas imaju i mnogi vernici. Svaki četvrti Francuz planira da otputuje nekud za božićne praznike i u proseku za to putovanje potroši 949 evra.

Francuska (Foto: Beta / Photo/Claude Paris)

Ove godine 39 odsto Francuza koji planiraju putovanje za božićne praznike izjavilo je da ima utisak da će kućni budžet prilično "trpeti" zbog tog rashoda, pokazala je anketa konsultantske kuće Panel on d veb, koju prenose francuski mediji. Najbrojniji su mladi koji planiraju putovanje za Božić, njih 37 odsto. Omiljena destinacija za božićno putovanje stranaca je Francuska, ali i Francuzi najradije biraju domaće destinacije.

Čak 80 odsto Francuza koji putuju za Božić neće napustiti svoju domovinu. Gotovo 33 odsto Francuza koji su odabrali domaću turu za Božić otići će na planinu.

Okiæen Crveni trg u Moskvi (Foto: Beta / AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Čak 72 odsto Austrijanaca, s druge strane, praznik će provesti u krugu porodice, a na liturgiju će ići 800.000 građana. Na jelke su Austrijanci potrošili 2,2 miliona evra, a na poklone 1,6 milijardi evra, što znači da je svaki Austrijanac u proseku na božićne darove potrošio 387 evra.

Zanimljiv podatak je da je 60 odsto njih danas donelo kući iz prodavnice više namirnica nego što može da stane u njihove zamrzivače.

Deca u Rumuniji 23. decembra po tradiciji oblaèe kostime medveda (Foto: Beta / AP Photo/Vadim Ghirda)

.

Italija (Foto: Beta / AP Photo/Gregorio Borgia)

.

Irak (Foto: Beta / AP Photo/Hadi Mizban)

.

Južna Koreja (Foto: Beta / AP Photo/Ahn Young-joon)

.

Finska (Foto: Beta / AP Photo / LEHTIKUVA / Laura Haapamki)

.

Poljska (Foto: Beta / AP Photo / Alik Keplicz)

.

Kina (Foto: Beta / AP Photo/Ng Han Guan)

.

Indija (Foto: Beta / AP Photo/Ajit Solanki)

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.