Izvor: A. Krsmanoviæ

Autor: {"id":272921,"id_news":938638,"name":"","surname":"A. Krsmanovi\u00e6"}

Jabuke, orasi, kolačići i sušeno voće bili su prvi ukrasi na novogodišnjim jelkama, a novogodišnje praznike izmislili su, verovali ili ne, Nemci.

Foto: Ada Gonzalez / Flickr.com

Zbog toga je čitavog decembra praznik u Nemačkoj, jer se svuda pije vino i šire zvuci muzike i smeh.

Božićni vašar u Rotenburgu je legendaran, jer se svake večeri do Božića odbrojava vreme otvaranjem novog ukrašenog prozora, uz trube i pesme koje pevaju mališani s lampama, obučeni u crvene pelerine. Ovaj grad šljašti od lampiona i miriše na kuvano vino, cimet i kolače, pa posetioci imaju utisak da se nalaze unutar snežne lopte. Inače, specijalitet ovog grada su kolači u obliku snežnih lopti.

Rotenburg je ovekovečio i Volt Dizni u filmu “Pinokio”, što ne čudi, jer je izuzetno dopadljiv. Bio je jedan od retkih nezavisnih imperijalnih gradova. O tome koliko se u ovaj grad slivalo novca od tekstila, trgovine i poljoprivrede, najbolje svedoči tri kilometra gradskih zidina - debelih i nepobedivih. Prvi turisti stigli su ovde još u 19. veku, slikari i pesnici koji su od ovog romantičnog utočišta napravili svetski poznato mesto.

Gradsko jezgro kompletno je sačuvano, restaurirano i savršeno uređeno. Veliku atrakciju predstavlja šetnja s noćnim čuvarem, koja počinje svake večeri u 20 časova.

Ipak, za ljubitelje piva, Bamberg predstavlja raj na zemlji. Jer u ovom gradu 58 pivara proizvodi 400 vrsta piva. Teško je odabrati pravu turu: “pivsku šmek turu”, “pivsku hodočasničku” ili “pivsku biciklističku turu”.

Međutim, u decembru ovaj grad diše u ritmu kuvanog vina koje se u potocima toči na božićnom vašaru. Božić u ovom gradu može se opisati jednom rečju - fantastično. Srce grada nalazi se na ostrvu, a čitavim putem do Maksplaca nižu se božićne tezge sa specijalitetima kao što su kobasice, slatkiši, vino, sveže voće iz okoline.

Regenzburg je, verovatno, jedini grad u svetu u kojem na ulazu u restorane piše: “Služimo doručak do 17 časova”. Jer, svaki deseti stanovnik je student, a ostalih devetoro prolaznika ulicama su - turisti.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.