Izvor: Tanjug

Jevrejsko obredno kupatilo u Pirotu, koje prema procenama potiče iz 19. veka, moglo bi uskoro da bude stavljeno pod zaštitu države kao jedno od retkih tog tipa na Balkanu.

Kupatilo je ušlo u režim prethodne zaštite nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, čime će se omogućiti dalje istraživanje i zaštita tog objekta, rekla je Tanjugu direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koji je nadležan i za opštinu Pirot, Elena Vasić Petrović.

Jevrejsko obredno kupatilo u Pirotu svedok je postojanja nekadašnje jevrejske mahale u Pirotu. Svi pirotski Jevreji, tačnije 178 ljudi, tokom bugarske fašističke okupacije Pirota za vreme Drugog svetskog rata, pohapšeni su od strane okupatora da bi nakon toga u noći između 12. i 13. marta 1943. godine vagonima bili transportovani najpre u Bugarsku, a zatim i u koncentracioni logor Treblinka.

Danas osim jevrejskog obrednog kupatila, jedna od ulica u strogom centru grada nosi naziv Jevrejska, a pre nekoliko godina izgrađen je i spomenik u obliku Davidove zvezde u toj ulici gde je nekada u harmoniji živela jevrejska zajednica u Pirotu.

Po rečima Vasić Petrović, reč je o jednom od retkih objekata ovakve vrste na Balkanu.

Foto: Tanjug/Aleksandar Æiriæ

"Što se tiče Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mi smo na njegov značaj ukazali još pre nekoilko godina kada smo došli u posed crteža koji su napravljeni pre tridesetak ili četrdeset godina. Tada smo izašli i prvi put na teren kako bi locirali objekat, ali je tada zbog brojnih objekata koji su ga okruživali, i garaža koje su bile ispred njega bilo jako teško stići i videti o čemu se radi", navela je ona.

Po tipu arhitekture, kako je dodala, i po sitnim detaljima u enterijeru i predanju koje postoji, mi smo shvatili da ovaj objekat zaslužuje pažnju.

"Posle toga, Muzej Ponišavlja i opština Pirot preduzeli su korake da se najpre natkrije objekat kako bi se zaštitio od propadanja, a ove godine su uklonjeni i objekti koji su ga zaklanjali i na nama je sada da uradimo projekat za njegovu konzervaciju i možda za neka dodatna istraživanja pošto se pokazalo da je objekat veći nego što smo ga u prvoj fazi mogli sagledati i videti", kaže Vasić Petrović.

Po njenim rečima, iako se pretpostavlja da objekat potiče iz 19. veka, postoji mogućnost da je on još stariji.

"Za sada je prostor raščišćen tako da nije moguće dati precizno vreme izgradnje. Mogla bi da bude pretpostavka da je nastalo u 19. veku. Po istorijskim podacima koje imamo po kojima je ovde bila jevrejska mahala mnogo pre toga, može biti da je objekat i stariji. Predstoji nam istraživanja i radovi na očuvanju samog objekta i arhitekture. Objekat je stavljen u režim prethodne zaštite kako bi se omogućilo finansiranje neophodnih radova od strane Republike i Ministarstva kulture", kaže za Tanjug direktorka Vasić Petrović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.