Izvor: B92

Decembar je već na pragu, tako su i mnogi evropski gradovi zablistali u duhu predstojećih božićnih praznika.

Neki od njih izgledaju kao motivi iz zimskih bajki i upravo zato je hotelski pretraživač Trivago pripremio izbor 6 jedinstvenih božićnih vašara, koje vredi posetiti tokom decembra.

Za sve ljubitelje kuvanog vina i božićnih suvenira, ovi su vašari idealno mesto za pravi alpski doživljaj.

1. Božićni vašar Švarcvald – Baden-Baden, Nemačka

Period trajanja: Vikend 29.11. – 21. 12. 2014

Smešten ispod impresivnog vijadukta u nemačkom mističnom Švarcvaldu, ovaj gradić ili kako ga neki zovu, božićno selo, privlači na hiljade posetilaca svake godine. Ovaj magični vašar, koji se sakrio u obroncima doline, nudi posetiocima pravi okus misterioznog Švarcvalda ili crne šume, jednom od najpopularnijih nemačkih odredišta. Vašar nudi specijalni program za decu, što je odličan izbor za sve porodice.

2. Božićni vašar na jezeru – Jezero Millstatter, Austrija

Period trajanja: 19.11. – 21.11. 2014

Na udaljenosti od sat vremena severno od austrijskog grada Filaha, nalazi se jezero Millstatter (Millstatter See), koje predstavlja slikovitu tačku visoko u Alpima. Okružen visokim snežnim planinama i strmim obalama jezera, ovaj živopisni pejzaž, zapravo podseća na fjord. U zimskim mesecima gradić se pretvori u pravu bajku i postane jedan od najlepših božićnih vašara u regiji.

3. Božićni vašar u pećini Velvet – Valkenburg aan de Geul, Holandija

Period trajanja:14.11. – 23.11. 2014

Valkenburg, koga često nazivaju skrivenim draguljom Holandije, živopisno je selo u blizini Mastrihta na jugu zemlje. Ovaj božićni vašar jedan je od najstarijih podzemnih vašara u Evropi, koji se održava u ogromnoj Velvet pećini, sakriven ispod upečatljivog Valkenburg zamka. Ova neobična pećina može se pohvaliti kapelom iz 18. veka, koja sa mnogobrojnim ornamentima, stvara jedinstvenu prazničnu atmosferu. Kroz Valkenburg, takođe, prolazi božićna parada i to svake srede i subote.

4. Božićni vašar u parku Tivoli – Kopenhagen, Danska

Period trajanja: 15.11. 2014 – 4.01. 2015

Poznata znamenitost, koja se nalazi u srcu Kopenhagena, zabavni park Tivoli Gardens po prvi je put otvoren daleke 1843. godine i poslednju 21 godinu domaćin je poznatom danskom božićnom vašaru. Svake godine od sredine novembra ovaj park dočekuje goste, koji mogu da uživaju u tradicionalnom alpskom selu, parku irvasa, muzičkom horu i naravno, u svečanoj hrani i piću.

5. Božićni vašar na železničkoj stanici– Cirih, Švajcarska

Period trajanja: 20.11. – 24.12. 2014

Jedan od najneobičnijih, a svakako jedan od najpoznatijih švajcarskih božićnih vašara, održava se na neuobičajnoj lokaciji – glavnoj železničkoj stanici u Cirihu. Ne samo da putnici i slučajni prolaznici upotpunjuju ovu magičnu atmosferu, već i nešto više od 150 božićnih tezgi, čine Zurcher Christkindlimarkt jednim od najvećih i najlepših zatvorenih vašara u Evropi. Na centralnoj lokaciji železničke stanice, nalazi se bogato ukrašena novogodišnja jelka, koja svake godine primami na hiljade znatiželjnih gostiju.

6. Božićni vašar u selu Deda Mraza – Rovanijemi (Laponija), Finska

Period trajanja: otvoren tokom cele godine

Koju bolju božićnu lokaciju možete poželeti nego Rovanijemi, glavni grad najsevernije finske regije Laponije, koji je istovremeno i rodni grad Deda Mraza. Selo Deda Mraza nalazi se u arktičkom krugu, a otvoreno je tokom cele godine, što posetiocima pruža priliku da uživaju u božićnom duhu u bilo koje doba godine. U ovom muzeju na otvorenom, koji se rasprostire na 400 kvadratnih metara gosti mogu uživati u finskoj božićnoj tradiciji, dok će se deca zabaviti u fabrici igračaka popularnih božićnih vilenjaka ili pak slikati sa Deda Mrazom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.