Izvor: B92

Luksuzni voz pun imućnih turista stigao je u ponedeljak u Teheran, posle 12-dnevne prve vožnje preko istočne Evrope i Turske, što se tumači kao želja Irana da "snažno pokrene razvoj turizma."

Sedamdeset turista, uglavnom Britanaca i Australijanaca, platilo je između 10.000 i 23.000 evra kako bi bili deo prve vožnje "Dragulja Persije" od Budimpešte do Teherana i uživali u usluzi pet zvezdica uz besplatna alkoholna pića, osim u Iranu, gde je njihova konzumacija zabranjena.

Osam polazaka - četiri iz Budimpešte i četiri iz Teherana - predviđeno je za 2015. godinu, kažu organizatori.

Voz se na putu više puta zaustavljao u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Putnici su takođe mogli da otkriju čari nekoliko iranskih gradova, Isfahana, iranske turističke prestonice i Jazda, jednog od najstarijih gradova sveta.

Od izbora predsednika Hasana Rohanija 2013. i njegove politike otvaranja prema Zapadu broj stranih turista znatno je porastao i ove bi godine mogao da dostigne 4,5 miliona, smatraju iranske vlasti.

Vlada želi da razvije kulturni turizam i da Iran bude destinacija bogatih stranaca i očekuje da bi od 2015. mogla da ih privuče oko 20 miliona godišnje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.