Izvor: Izvor: KLM / Aviokarta

Autor: {"id":265361,"id_news":917389,"name":"","surname":"Izvor: KLM \/ Aviokarta"}

Avion McDonell Douglas MD-11 je otišao u penziju. Ovaj poslednji tromotorac koji je naslednik slavne "Desetke" (DC-10) je obavio svoj poslednji redovan let na liniji od Montreala do Amsterdama u nedelju 26. oktobra 2014. godine.

Avion, koji nosi ime glumice Odri Hepbern sleteo je na amsterdamski aerodrom Schiphol sa leta KL 672 u 6:35, gde je dočekan počasnim vodenim lukom, piše portal Aviokarta.

Ovim je završena skoro dve i po decenije duga karijera poslednjeg McDonell Douglasovog modela, nakon što je ova američka kompanija spojena sa Boeingom. Prvi let u redovnom saobraćaju MD-11 je obavio 20. decembra 1990. na liniji između Helsinkija i Las Palmasa (Kanarska ostrva) za finsku aviokompaniju Finnair.

"KLM je poslednjih godina investirao u savremenu, ekonomičnu i održivu flotu, u kojoj nema mesta za MD-11. Ovaj avion je zbog svog karakterističnog trećeg motora smeštenog na repu, postao veliki potrošač goriva i preskup za održavanje. Do rezervnih delova za njega je veoma teško doći danas pa je teško izvodljivo održavati zalihe", saopšteno je iz KLM-a povodom povlačenja ovog aviona iz redovnog saobraćaja.

Foto: KLM

KLM će odati počast ovog svom popularnom članu flote tako što će ga tri puta provozati na kratkim letovima iznad Holandije. Ovi oproštajni letovi su planirani za 11. novembar, a karte su unapred razgrabljene.

Povlačenjem MD-11 u istoriju se završava era putničkih tromotoraca. "Audrey Hepburn" je poslednji od 200 proizvedenih aviona ovog modela koji su obavljali putnički saobraćaj. Njegova verzija za teretni saobraćaj (MD-11F) je i dalje u upotrebi i koriste ga kompanije FedEx, UPS, Martinair i Lufthansa Cargo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.