Izvor: Tanjug

Zahvaljujući Google Street View projektu moguće je iz udobnosti svog doma posetiti daleko himalajsko kraljevstvo Butan i uživati u panoramskim prizorima veličanstvenih planina, manastira i reka kristalno prozirnih voda.

Foto: Göran Höglund (Kartläsarn) / Flickr.com

"Zemlja gromovitog zmaja" dugo je bila jedna od najizolovanijih zemalja na svetu, koja je tek 1999. godine ukinula zabranu na televiziju. Većina stranih turista mora da plati 200 dolara po danu boravka.

U novom duhu prihvatanja moderne tehnologije, vlada Timbua dozvolila je realizaciju projekta Street View u okviru kojeg korisnici interneta mogu da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim bogatstvima Butana.

Foto: Göran Höglund (Kartläsarn) / Flickr.com

"Većini vlada se Street View dopada jer promoviše turizam", izjavio je za AFP Divon Lan, jedan od menadžera projekta. "U Butanu, pregovori su tekli drugačije, u smislu kako da približimo Butan svetu, a da ne izazovemo lavinu turista koja bi mogla da ugrozi njegovu kulturnu baštinu", objasnio je on.

Projekat, na čijoj je realizaciji rađeno godinu dana, pokrenut je u martu 2013. Street View vozilo, opremljeno kamerom sa 15 sočiva, kojim je snimljeno više od milion fotografija, prevalilo je više od 3.000 kilometara u tom periodu.

"Stanovnici sela su posmatrali to čudno vozilo i raspitivali se o njemu kod vozača. Kada im je on rekao da se snima fotografije, bili su veoma uzbuđeni i pokušavali da zavire unutra", rekao je Lan koji je prethodno učestvovao u digitalnom mapiranju velelepnog kompleksa Angkor Vat u Kambodži.

Foto: Kyle Taylor / Flickr.com

Najnoviji Street View projekat pruža priliku korisnicima interneta da zavire u zemlju koju je dosad video samo mali broj ljudi. Naime, prvi turisti su ušli u Butan tek pre četiri decenije.

Virtualni posetioci će pored prirodnih lepota Butana, moći da vide pojedine kulturne atrakcije ove zemlje kao što je "Palata sreće", manastir iz 17. veka koji se nalazi u bivšoj prestonici Punahi.

Moći će, takođe, da "obiđu" i nacionalni muzej smešten u kuli iz 17. veka u gradu Paro i Trongsa Dzong, najveću tvrđavu u zemlji koja se nadvija nad stenovitom rečnom dolinom.

Foto: rajkumar1220 / Flickr.com

Uprkos reputaciji zemlje koja odbija tehnološki napredak, koja ga je pratila kroz čitav 20. vek, Butan je u novom milenijumu postao svojevrsni šampion internet ere i mobilne tehnologije.

Malo kraljevstvo ima svega 750.000 stanovnika koji mahom žive na selu, ali poseduje čak dve mreže mobilne telefonije koje zajedno imaju 550.000 korisnika. Prema poslednjem istraživanju iz 2012, više od 120.000 Butanaca je povezano na mobilni internet. Turisti navode da je glavna atrakcija ove zemlje, stešnjene između Kine i Indije, u samoj zabačenosti.

Spominju i "suptilnu ravnotežu" između izolovanosti i otvorenosti prema svetu.

Foto: Göran Höglund (Kartläsarn) / Flickr.com

"Ono što najviše privlači turiste je upravo njena velika izolovanost, to što u njoj retko mogu da sretnu druge strance, te im je samim tim lakše da uspostave smisleni kontakt sa lokalnim stanovništvom", navela je Melisa Bigz Bredli, direktorka sajta za luksuzni turizam Indagare.com koja je tek nedavno posetila Butan.

Damčo Rinzin, portparol Turističkog saveta Butana, izjavio je da su turisti dobrodošli, ali da zemlja ne želi da postane samo još jedna turistička destinacija. Želja da se sačuva i zaštiti tradicionalna kultura ogleda se u tradicionalnim nošnjama koje pođednako nose i muškarci i žene, a koje su obavezne za zvaničnike. "Google Street View je način da se naša kultura sačuva u doba velikih promena. To nas podseća na blaga koje Butan poseduje", kazao je Rinzin.

Foto: Jean-Marie Hullot / Flickr.com

Foto: Jean-Marie Hullot / Flickr.com

Foto: Kyle Taylor / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.