Izvor: Izvor: Danijela Stokaniæ, Glas Srpske

Autor: {"id":260269,"id_news":903971,"name":"","surname":"Izvor: Danijela Stokani\u00e6, Glas Srpske"}

Rim, italijanski grad smešten na reci Tibar, između Apeninskih planina i Tirenskog mora, nekada simbol moćne Rimske imperije, a danas velegrad koji svojom lepotom i znamenitostima privlači mnogobrojne turiste.

U grad ljubavi treba ići što češće, bilo u društvu kolega, prijatelja ili solo. Za zaljubljene Rim noću pruža nezaboravno iskustvo. Sve počinje prekrasnim zalaskom sunca, nastavlja se romantičnom šetnjom uz Koloseum, Španskim trgom ili uz neku drugu znamenitost. Osim toga, večera na jednom od brojnih trgova s fontanom ili u živopisnim rimskim uličicama je takođe poseban doživljaj. Uostalom, Italija je zemlja romantike, a noć stvorena za ljubav, samo se treba prepustiti Večnom gradu.

Većina klubova je u naseljima Testaccio i Ostiense. Tamo možete naći i risto barove, mesta gdje se jede, pije i plače. Posebnost Rima je provod na otvorenom, zahvaljujući ugodnoj klimi cele godine. Turisti, ali i domaćini, uživaju pijuckajući omiljena pića na otvorenom, istovremeno upoznajući nove ljude. Takva je zabava naročito prisutna oko trga Campo dei Fiori, gde sve vrvi od turista, a velike su šanse da ćete oko sebe uglavnom čuti engleski, velikim delom i zbog mnoštva Amerikanaca koji studiraju u Rimu na američkim fakultetima.

Veoma su popularni irski pabovi, mnogi od njih su i odlično uređeni, a izdvajamo Trinity College, koji se nalazi u samom centru uz Viu del Corso.

Ne kaže se džaba da svi putevi vode u Rim, ali u Rimu svi putevi vode na Termini, glavno gradsko čvorište. Tu ćete pronaći mnogo prodavnica, kebabdžinica, suvenirnica, ali i hostela i hotela.

Najbolji način da se vidi Rim je autobusom. Može zvučati čudno, ali njihova mreža je toliko dobro organizovana da je podzemnu železnicu najbolje koristiti samo tokom dnevnog špica ili ako idete do Vatikana, a smešteni ste na drugoj strani grada.

Rim se može pohvaliti dugom i raznolikom istorijom grada od skoro 3.150 godina.

Izvor: Glas Srpske
Foto: Bert Kaufmann / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.