Izvor: news.com.au

Autor: {"id":260292,"id_news":904014,"name":"","surname":"news.com.au"}

Belgija je poznata po odličnom pivu, pa zato i ne čudi što će postati prva zemlja na svetu koja će imati podzemne “pivovode”.

Foto: Phil Dokas / Flickr.com

Umorni od “truckavih” kamiona, vlasti grada Briža odlučili su da cevovodima povežu pet vekova staru pivaru sa fabrikom u kojoj se dragoceno piće flašira.

Cevovod će se protezati tri kilometra ispod zemlje od De Halve Maan pivare u srcu “Venecije severa” do industrijskog parka odakle se pivo isporučuje žednim pivopijama iz celog sveta.

Kada bude u potpunosti sagrađen, sistem cevi će menjati čak 500 kamiona na kaldrmisanim ulicama grada, koji čine oko 85 odsto kamionskog saobraćaja u Brižu.

Pivo se u De Halve Maan proizvodi gotovo pet vekova, a svake godine ga poseti 100.000 turista. Zbog tako duge tradicije, UNESCO ga je uvrstio u listu svetske baštine.

Izgradnja cevovoda, koji će se služiti najsavremenijim tehnologijama “pozajmljenim” od gasovoda i vodovoda, počeće sledeće godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.