Izvor: Guardian

Autor: {"id":254892,"id_news":891198,"name":"","surname":"Guardian"}

Stanovnici Barselone zahtevaju od vlasti da se bore protiv “asocijalnog ponašanja” posetilaca grada.

Foto: Ed and Eddie / Flickr.com

Kap je prelila čašu kada su tri potpuno naga italijana prošetala jednim delom grada, a njihove nedolične fotografije proširile društvenim medijima.

Stotinak stanovnika izašlo je na ulice u okviru spontanog protesta koji od lasti zahteva da prestanu da podstiču “turizam pijančenja”.

“Ovde turisti rade šta hoće”, kaže Visens Forner, jedan od demonstranata za El Pais. Budući da je fotograf, ovekovečio je šetnju Italijana koji su čak ušli i u jednu lokalnu radnju, naravno bez odeće.

Goli turisti samo je vrh ledenog brega kada je reč o problemima sa posetiocima Barselone.

To i ne čudi, budući da je broj posetilaca drastično porastao poslednjih godina – 1990. bilo ih je 1,7 miliona godišnje, dok je grad 2012. posetilo neverovatnih 7,4 miliona ljudi. Stanovnika ima “svega” 1,6 miliona, pa se često osećaju kao manjina u sopstvenom gradu. Žale se na buku, golotinju, pijančenje na javnim mestima i gomile otpada na ulicama.

“Zamislite da imate malu kuću sa troje dece, nezaposleni ste i nemate novca za odmore, a uz sve to morate da trpite vrisku i žurke koje organizuju turisti u kući pored vaše”, kaže građanin Andres Antebi.

Opštinske vlasti se suviše sporo obračunavaju s ovim problemima, smatraju demonstranti.

“Umorni smo od jeftinog, turizma pijančenja”, kaže Oriol Kasabela, koji vodi udruženje građana stanovnika La Barselonete. “To ubija naš kraj i odbija druge vrste turista”.

Jedna grupa demonstranata protekle nedelje je napravila mapu stanova koji se izdaju turistima, a zatim odlazila na adresu vlasnika i od njih tražila da zauvek prestanu sa tim poslom u njihovom kraju.

Iako opštinske vlasti kažu da je registrovano 72 izdavača stanova u La Barseloneti, brzom pretragom portala za traženje smeštaja, kakav je Airbnb, prikazuje više od 600 lokacija dostupnih turistima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.