Izvor: Tanjug

Pećina ispod Tašmajdanskog parka skriva istoriju dugu 14 miliona godina - u njoj se nalazila komanda nemačke vojske za vreme Drugog svetskog rata, zaštitu su u njoj od bombardovanja potražili Beograđani tokom Prvog svetskog rata, a "glavu" je sačuvala i voždu Karađorđu koji se takođe u njoj skrivao.

Stene pećine zapljuskivalo je Panosko more, a u njima se još mogu naći školjke iz tog vremena, rekao je koautor knjige "Beograd ispod Beograda" Zoran Nikolić koji je sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim danas obišao pećinu ispod Tašmajdanskog parka.

Ta pećina krije celu istoriju Beograda, njom je išao i rimski vodovod, a po nekim predanjima u njoj su zapravo Turci spalili mošti Svetog Save. "Po svemu sudeći upravo su ovde spanjene njegove mošti - na malom Vračaru, a ne na Vračaru", rekao je Nikolić, dodajući da se na Tašu nalazilo i staro groblje.

Govoreći o Nemcima koji su za vreme Drugog svetog rata komandovali ispod Taša, Nikolić objašnjava da su oni mnogo toga u njoj minirali po povlačenju 1944. godine.

"Rusi i partizani su velike delove tog prostora zazidali da im neko ne bi stradao, nisu imali vremena, tek ih čekao Sremski front. Takva mesta verovatno postoje i to su prostori za istraživače", poručio je Nikolić.

Sređena pećina bila bi uvrštena u turističku ponudu Beograda, a kao takva, smatra Nikolić, izazvala bi veliku zainteresovanost stranih turista, ali i samih Beogradana i drugih građana Srbije.

"Ovo je perfektan način da upotpunimo turističku ponudu, jer su strani turisti prezadovoljni onim što vide. Dakle, imamo šta da ponudimo, samo treba da znamo kako to da upakujemo lepo i iznesemo u javnost", poručuje on.

Gradonačelnik Beograda kazao je da bi uskoro moglo da počne sređivanje pećine, te da bi ona mogla za posetioce da bude otvorena u septembru ili oktobru 2015. godine.

"To će biti prilika svim Beograđanima, gostima, svim školama u Srbiji da kada dođu u Beograd se na jednom mestu upoznaju sa istorijom našeg grada. Ipak je ovo istorija i mesto staro 14 miliona godina", rekao je Mali.

Istakao je da treba videti koliko će novca biti potrbeno za njeno sređivanje, napominjujući da bi po izradi projekta sanacije, radovi mogli i da počnu. "Ovaj deo grada je duša Beograda... Naša dužnost i obaveza prema gradu i Beograđanima je da im ovakva mesta vratimo da mogu da ih posete. Ovde nema osvetljenja, ni pristup stepenicama nije dovoljno siguran, a radovi mogu da počnu čim se projekat uradi", poručio je Mali, ukazujući da pećina nije bila otvorena za javnost od 2011. godine.

Paralelno sa otrvaranjem ove pećine, kako je rekao, mogli bi da budu završeni i radovi na renoviranju SC Tašmajdan.

"Mi ćemo sledeće nedelje imati nabavku za drugu fazu završetka SC Tašmajdan. Rok za završetak radova je 10 meseci i ja očekujem da ćemo sledeće godine u septembru, oktobru završiti radove na tom sportskom centru", kazao je Mali.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.