Izvor: B92

Divna, mala, starinska kuća u sicilijanskom selu na brdašcu, okružena prirodnim lepotama, prodaje se za samo jedan evro.

Smeštene nedaleko od velikog zelenog pojasa i planinskog pojasa Madonie, oko 120 kilometara jugoistočno od Palerma, s pogledom na Etnu - takve su kuće nalaze svuda na lokalitetu Gangija, prenosi Telegraf.

Napustili su ih vlasnici koji su emigrirali dvadesetih godina prošlog veka. Ove kuće krivaju vrednosti kao što su pločice iz 18. veka, stare šporete na drva ili plafone s gredama i sve to s prekrasnim vidikom.

Dvadesetak ih se još nudi na prodaju po ceni od jednog evra, dok ostalih 300 vredi između 5 i 15.000 evra. Sve to u okviru incijative koju je pokrenulo selo kako bi zaustavilo decenije demografskog pada i obnovilo privredu.

Kupci moraju u opštini da polože kaparu od 5.000 evra kao jemstvo da će renovirati kuću u roku od tri godine, dok procenjeni trošak takve obnove iznosi otprilike 20.000 evra, osim ako ne treba da se popravi i krov, čime se onda cena diže.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.