Izvor: Huffington Post

Autor: {"id":253682,"id_news":888640,"name":"","surname":"Huffington Post"}

Uspon do Mont Everesta je spektakularan, ali i neverovatno opasan.

Osim rizika vezanih za veliku nadmorsku visinu i vremenske uslove, teren okovan ledom takođe predstavlja veliku opasnost za one koji se odvaže da ga osvajaju.

Uspon je toliko zahtevan, da je do sad oko 250 ljudi poginulo pokušavajući da dođe do vrha, što znači da na svakih 10 uspešnih poduhvata, pogine po jedan planinar.

Kako bi prikazali gledaocima s kakvim se izazovima suočavaju osvajači Everesta, Discovery Channel napravio je izuzetno detaljnu 3D simulaciju uspona do vrha.

Staza počinje na oko 5.335 metara gde se nalazi i baza, a odatle se prolazi kroz opasni Kumbu "reku leda" dugačku oko jednog kilometra oko koje se nalaze ledene strukture. Pošto se led stalno pomera, dešava se da puknu konopci koji pružaju stabilnost penjačima, pa čak i da ih zarobe ili ubiju ledene ploče.

3D staza koja se završava pogledom od 360 stepeni sa vrha Everesta može se pronaći na sajtu Discovery's Everest Avalanche Tragedy dokumentarca o 16 šerpasa koji su poginuli u lavini baš u Kumbuu tokom aprila.

Dokumentarac je prvi put emitovan u maju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.