Izvor: B92

Za pogled na neke prekrasne prizore tokom puta prozori zaista nisu potrebni. Dizajnerska kompanija iz Pariza, Technicon Design, nedavno je dobila nagradu za svoj IXION bezprozorni dizajn aviona.

Njihova ideja je da putnicima obezbede pogled od 360 stepeni i to zahvaljujući kamerama koje su montirane na trup aviona i koje onda preko ekrana visoke rezolucije projektuju video na unutrašnje delove letelice – zidove i plafon, prenosi portal Mashable.

U stvari, bilo kakva scena iz spoljašnjeg sveta može da se prikaže unutra. Šume u Amazoniji npr, let kroz Veliki kanjoj Kolorada, let na Mesec... Solarni paneli namontirani na spoljašnost aviona omogućiće nesmetan rad tih ekrana.

Izbacivanje prozora iz aviona ima i drugih prednosti: smanjuje se količina materijala potrebna za konstrukciju, kao i težina aviona, a kao posledica toga i cena konstrukcije. Takođe, letelica bez prozora dozvoljava i konstruktorima da se razmahnu i ostvare svoje ideje kako treba da izgleda unutrašnjost aviona.

“Ideja ovog projekta je jednostavna, da se suprostavi sadašnjoj predstavi o tome kako avion treba da izgleda, kao i da ponudi nešto novo, ali da to nije samo naša fantazija. Taj projekat mora da bude kredibilan i relevantan, i da izazove diskusiju,” rekao je glavni dizajner Tehnikona Garet Dejvis.

I drugi konstruktori bave se sličnim idejama, posebno kada su providni avioni u pitanju. 2012. godine na Paris Air Show-u, Airbus je prikazao avion kojem je trup bio napravljen od ekrana. Ranije ove godine, inženjerska firma iz Bostona Spike Aerospace predstavila je supersonični džet bez prozora, ali sa ekranima.

Ako su ovi radikalni dizajni neka najava onoga što nas očekuje u buidućnosti putovanja, nema razloga da se taj (nadamo se bliskoj) budućnosti ne radujemo.

IXION Windowless Jet Concept from Technicon Design - France on Vimeo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.