Izvor: B92

Novi zabavni park u blizini Rima posvećen je svetu filma, tačnije zlatnom dobu italijanske kinematografije kada je studio Činečita bio poznat kao "Holivud na Tibru".

"Ideja je da se ljubiteljima sedme umetnosti pruži prilika ne samo da prošetaju nekim filmskim setom već i da osete gužvu i uzbudjenje snimanja filma. A sve će biti iluzija", rekao je Emanuel Gu, predsednik parka Činečita.

"Posetioci će na jedan dan postati protagonisti, zvezde, i učestvovati u stvaranju filma", dodao je on, prenosi AP.

Fanovi špageti vesterna Serđa Leonea uživaće na setu Divljeg zapada gde će se odigravati revolveraški dvoboji uz muziku Enija Morikonea. Set na kojem je dočaran Njujork iz 1920-ih godina, inspirisan je dekorom iz filma "Njujorške bande" Martina Skorsezea, a dizajnirao ga je Dante Fereti koji je saradjivao sa slavnim američkim rediteljem na pomenutom ostvarenju i koji je autor svih lokacija u parku.

Ali park nije zabavan ukoliko nema adrenalinskih uzbudjenja, pa tako pored "svetla, kamere i akcije", tematska Činečita nudi posetiocima i nekoliko "vozova smrt", kao što je futuristički rolerkoster nalik svemirskom brodu i vodeni rolerkoster inspirisan antičkim Rimom.

BETA/AP Photo/Domenico Stinellis

Italija nije baš poznata po zabavnim parkovima. Obično turisti u nju dolaze da bi videli ostatke drevnih gradjevima, poput Koloseuma. Kreatori Činečita parka su, medjutim, uvereni da će privući veliki broj posetilaca, uključujući one iz inostranstva.

"Turisti u proseku provedu pet dana u Parizu, ali svega dva i po dana u Rimu", navodi Luidji Abete, predsednik Italian Entertainment Grupe, dodajući da se od izgradnje Diznilenda u Parizu ta razlika još više povećala.

BETA/AP Photo/Domenico Stinellis

Činečita park se po mnogo čemu izdvaja od ostalih tematskih atrakcija. Kao prvo, bolje se jede - ovde nema masne, brze hrane koja se jede s nogu, već se ukusni italijanski specijaliteti posetiocima "uljudno" serviraju za stolom uz vino.

A i suveniri u ovom parku, premda kičasti kao i u svakom drugom, imaju posebnu draž jer podsećaju na neka davna ostvarenja, poput nemog filma "Kabirija" iz 1914. ili američkog klasika "Tačno u podne", za koje većina dece, ali i mnogi odrasli, nikada nisu čuli.

"Park nas vraća u neko drugo vreme, baš kao i film koji za tren oka šalje gledaoce u sasvim drugu realnost, bilo da je reč o budućnosti ili prošlosti", izjavio je jedan od posetilaca koji je imao priliku da medju prvima obidje park.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.