Izvor: Huffington Post

Autor: {"id":250328,"id_news":881105,"name":"","surname":"Huffington Post"}

Pariz je već poznat po svom pomalo nadmenom odnosu prema turistima tako da vam nudimo par saveta kako da se stopite sa okruženjem i izbegnete da vas etiketiraju kao turistu u ovom najromantičnijem gradu na svetu, piše "Huffington Post".

Kako da se pozdravite sa nekim:

Pravi način da pozdravite nekoga jeste da im se obratite sa „bonjour“ (zdravo). Ovo nije samo pristojno kada vas neko direktno upoznaje sa drugom osobom, već i kada uđete u prodavnicu, kada vam po prvi put priđe kelner u restoranu ili kada uđete u lift.

Iako se ovo može činiti preteranim, u pitanju je dobar način da se utopite među žitelje ovog grada, a zauzvrat ćete biti nagrađeni boljom uslugom.

U večernjim časovima bi trebalo da kažete „bonsoir“ (dobro veče), iako je tačan trenutak kada je potrebno preći na ovaj način pozdravljanja prilično nejasan.

Šta smete, a šta ne:

Da: Sasvim je prihvatljivo i očekuje se da se u društvenim situacijama žene pozdravljaju laganim poljupcem u obraz, a isto važi i za pozdravljanje žene i muškarca.

Ne: Nemojte na ovaj način pozdraviti drugog muškarca ako ste muškarac. Umesto poljupca najbolje je da se rukujete, sem ukoliko niste jako dobri prijatelji ili porodica.

Da: Slobodno se rukujte kada se upoznajete sa poslovnim partnerom, vlasnikom prodavnice ili osobljem u hotelu.

Šta nositi:

Kako biste se uklopili sa lokalnim stanovništvom, najbolje bi bilo da zaboravite na trenerke, kačkete, japanke i bele sportske patike. Parižani su generalno veoma modno svesni, ali to ne znači da ćete ih viđati u ekstravagantnim kompletima na ulici. Parižanke će najverovatnije nositi usko skrojene farmerke ili pantalone, lagane patike za šetnju ili lagane cipele sa ravnom platformom kako bi mogle da bez problema špartaju ulicama Pariza.

Veliki rančevi ili torbice jarkih boja oko pojasa sasvim sigurno će vas odati, ali ukoliko je potrebno da imate nešto od ovoga, gledajte da bude što diskretnije.

Kako da pričate i hodate:

Parižani hodaju sa svrhom, ali to ne znači da ćete ih videti kako trče po ulici kao da je u pitanju trka. Ne, oni hodaju umerenim i odmerenim korakom. Ukoliko je potebno da se konsultujete sa mapom, učinite to tako što ćete se pomeriti u stranu kako ne biste smetali ostalim prolaznicima.

Uprkos pojedinim stereotipima, Francuzi ne govore glasno i na buku u javnosti se ne gleda blagonaklono. Pritom, glasnoća vas može odati kao turistu i tako skrenuti pažnju džeparoša.

Foto: Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee / FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.