Izvor: Daily Mail

Autor: {"id":248688,"id_news":877111,"name":"","surname":"Daily Mail"}

Ovaj zamak bio je "dom" jednog od najvećeg filmskih negativaca, koji je mnoge proganjao u snovima. Međutim, ako se bolje zagledate, reč je o dvorcu dostojnom kraljeva.

Foto: Kyle Taylor / Flickr.com

Zamak Bran, koji se nalazi na vrhu prelepog brežuljka u blizini Brašova u centralnoj Rumuniji, dugo je smatran vampirskim utočištem.

Sagrađen je u 14. veku, a sada otvoren za turiste koji žele da zavire u njegove mračne hodnike.

Iako mnogi misle da je u njemu živeo Vlad Cepeš, čovek koji je inspirisao priču o Drakuli, zapravo je u njemu boravio samo kratko.

Ovaj vladar Vlaške u 15. veku borio se protiv Otomanske imperije, a reputaciju "vampira" stekao je zahvaljujući brutalnom kažnjavanju neprijatelja – nabijao ih je na kolac.

Foto: Emmanuel DYAN / Flickr.com

Neki istoričari kažu da je u zamku proveo samo dva meseca i to u vreme kada je bio zarobljenik mađarskog kralja Matije Korvina 1462. ali sadašnji vlasnici rado ističu ovu povezanost "Drakule" sa njihovim dvorcem.

Osim toga, oni tvrde da zamak neodoljivo podseća na opis tvrđave koju je Stoker opisao u svom romanu, uprkos tome što ovaj irski pisac "Drakule" nikada nije bio u Rumuniji.

Pa ipak, Bran privlači oko pola miliona turista godišnje.

Istini za volju, u njemu ima šta da se vidi: prostorije je opremila kraljica Marija od Edinburga, supruga rumunskog kralja Ferdinanda i to raskošnim nameštajem početkom dvadesetog veka.

U prilogu pogledajte neke fotografije enterijera.

Foto: Dimitry B. / Flickr.com

Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

Foto: old Swede 65 / Flickr.com

Foto: Aleksander Dragnes / Flickr.com

Foto: Jorge Láscar / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.