Izvor: CNN

Autor: {"id":248169,"id_news":875669,"name":"","surname":"CNN"}

Takozvano vertikalno sedište za putnike, ili "stajaća kabina", možda je način da avioindustrije smanje troškove letenja.

Foto: SuperJet International / Flickr.com

Novi izveštaj pokazuje da bi ovaj koncept mogao da se realizuje već za pet godina.

"Na ideju sam došao dok sam razmišljao o tome kako se može smanjiti cena karata", kaže Fajruz Romli, koji je i autor izveštaja objavljenog u IACSIT, međunarodnom žurnalu o inženjeringu i tehnologiji.

Romli, profesor Univerziteta Putra u Maleziji kaže da je njegov cilj snižavanje cene avio karata tako da avioprevoz postane konkurencija autobuskom i železničkom.

Recimo, popularni Boeing 737-300 bi, ukoliko uvede stajaće kabine, povećao broj putnika za 21 odsto, a cena karte pala bi za čak 44 odsto.

"Ja često letim i uglavnom tokom letova unutar zemlje, imate osećaj da vreme prosto proleti od poletanja do sletanja. Tada sam došao na ideju: za tako kratko vreme, da li zaista moramo da sedimo?", kaže Romli.

On je ubrzo saznao da već ima istraživanja o ovoj ideji i to najviše u Airbusu, kineskom Spring Airlinesu i irskom Ryanairu.

Ipak, Ryanair je odustao od planova, Kinezi kažu da je prethodno potrebno mnogo usklađivanja sa bezbednosnim propisima, kako bi neka od njihovih ideja zaživela.

Romli, međutim, ne odustaje.

"Video sam da ljudi stoje u autobusima i vozovima tokom celog puta koji možda traje i duže od sata", kaže on. "Ako je to moguće, onda i stajanje i avionu ne bi trebalo da bude nedostižna ideja".

On, doduše, priznaje da će njegov koncept verovatno biti dočekan uz mnogo sumnje, naročito bezbednosnih agencija, koje moraju da odobre koncept.

Međutim, on veruje da će dobiti dozvolu za pet do šest godina.

"Aviokompanije žele da smanje operativne troškove, a mislim da imaju interes u svemu ovome. Jedini veći izazov je dobijanje dozvole od vlasti, ali ako koncept bude ispunjavao sve potrebne zahteve u pogledu bezbednosti putnika, njegova realizacija ne bi trebalo da bude problem", smatra Romli.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.