Izvor: B92

Somalija je poznata kao jedna od "najopasnijih zemalja na svetu". Ova država je često bivala izvor političkih previranja, ali se zanemaruje njena lepota.

Foto: John Christian Fjellestad/Flickr.com

Od pada brutalnog vojnog diktatora Siada Bare 1991. godine, ovu naciju na istoku Afrike su zahvatili građanski sukobi, od napada nemilosrdnih gusara, do političkih sukoba koji su trajali godinama.

Somalija takođe ima dugu istoriju mešanja moćnih subjekata od kolonijalnog italijanskog carstva do podrške SAD-a za invaziju Etiopije na Somaliju 2006. godine, a država se tek nedavno oslobodila terorističke grupe Al-Shabab.

Red i prividni mir tu postoji tek u poslednje dvije godine otkako postoji međunarodno priznata vlada na čelu s predsednikom Hasanom Šeikom Muhamudom. Od tada se situacija zaista stabilizovala.

Foto: ctsnow/Wikipedia Commons

U glavnom gradu Mogadišu na plaži su većinom muškarci, igraju fudbal, šetaju, dok su žene na plaži retkost, a one koje i dođu, sede obučene na pesku i čavrljaju. Ako se pogled skrene s plaže prema gradu, uočiće se i ruševine, svedoci nedavne prošlosti kada su taj grad potresale bombe, granate i ulične borbe.

Na plažama se opet pravi kafa, a po prvi put nakon 20 godina je otvoren i somalijski Nacionalni teatar. U gradovima Hamarwejne i Šangani se nalaze najlepše istorijske zgrade, džamije, ali i ostaci najstarije rimokatoličke crkve u Istočnoj Africi.

Nakon 20 godina, koliko je Somalija bila zemlja bez vlade, zemlja u kojoj je besneo građanski rat, situacija je stabilna, a građani ove zemlje mogu uživati u slobodi na prelepim plažama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.