Izvor: J. J. K.

Autor: {"id":234371,"id_news":840247,"name":"","surname":"J. J. K."}

Jedan petnaestogodišnjak preleteo je pola Tihog okeana skriven među točkovima aviona na letu od Kalifornije do Havaja i ostao živ.

On nije prvi slepi putnik koji se odlučio da na ovaj način prkosi smrti, ali je jedan od malobrojnih koji su ostali živi.

Mladić se u nedelju ukrcao u prostor stajnog trapa „boinga 767” „Havajan erlajnza” u San Hozeu u Kaliforniji, pošto je prethodno preskočio zaštitnu ogradu oko aerodroma. Posle pet i po sati leta iskočio je na pistu u Mauiju. Jedan radnik ga je video kako zbunjeno tumara i pozvao Federalni istražni biro. Prema informacijama policije, koje je preneo CNN, dečak je pobegao od porodice posle svađe. Kod sebe je imao samo češalj. Pošto su ga lekari pregledali, predat je službi za zaštitu dece i neće biti krivično gonjen.

Za stručnjake u oblasti avijacije i vazduhoplovne medicine ovo je pravo čudo. Kažu da je u tim uslovima (na visini od 10.500 metara) telo dečaka verovatno upalo u stanje hibernacije i da je bio u nesvesti veći deo leta sve dok avion nije dostigao manje visine.

Bivšeg pilota Zorana Modlija najviše je fasciniralo to što je mladić preživeo u delu aviona koji nije pod pritiskom kao putnička kabina i prtljažnik.

– Meni se to čini kao naučna fantastika. Na visini od 10.000 metara pritisak je toliko mali da bi u našem telu jednostavno popucali krvni sudovi. Ne znam koliki je pritisak vazduha u gondoli stajnog trapa, ali ne bi trebalo da bude ništa veći od onog napolju. Temperature su na toj visini minus 56 stepeni Celzijusa, u proseku, ali gondola je ipak zaptiven prostor – prokomentarisao je Modli.

Američki lekar Kenet Stal rekao je za CNN da je moguće da će mladić imati trajno oštećenje mozga, probleme sa pamćenjem i niži koeficijent inteligencije.

Kad je reč o temperaturi, ona je spolja na tim visinama oko minus 50 stepeni Celzijusa. Jedna američka studija, objavljena u Žurnalu vazduhoplovne medicine, merila je temperature u prostoru stajnog trapa prednjih i bočnih točkova na 36 letova aviona tipa „herkules” na visinama od 5,5 i 10,7 kilometara i srednjom dužinom leta od 3,3 odnosno 6,7 sati. U prvom slučaju minimalna temperatura je bila 5,1 kod prednjih i skoro 12 stepeni kod bočnih točkova. Na većim visinama i dužim letovima temperature su bile minus 18 i minus 12,4 stepeni Celzijusa. Na svim visinama temperature u prostoru stajnog trapa su bile za 20 stepeni više od spoljašnjih temperatura, što se objašnjava činjenicom da je reč o zatvorenom prostoru sa izvorima toplote (hidraulični sistem i električna oprema).

Slučaj kalifornijskog tinejdžera ponovo je otvorio i bezbednosno pitanje, jer ako je relativno lako prošvercovati se u gondolu stajnog trapa, onda se na isti način u avion može uneti eksplozivna naprava, uprkos strogim merama uvedenim posle terorističkih napada 2001. godine.

U ovom slučaju propust je napravila aerodromska i gradska policija, zaduženi za prostor izvan aerodromske zgrade, opasan žičanom ogradom visine dva metra. Prostor je takođe pokriven brojnim kamerama koje su snimile mladića kako preskače ogradu i hoda prema avionu.

Izvor: Politika.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.