Izvor: klix.ba

Žene plemena Kajan iz istočnog Mjanmara već generacijama su žrtve tradicije koja podrazumeva nošenje bronzanih prstenova oko vrata teških i do deset kilograma.

Svi koji dođu u selo Panpet prvo primete žene, mlade i stare, neprirodno dugih vratova. Posledica je to nošenja teških ogrlica još od ranog detinjstva.

Devojčicama se ova plemenska obeležja stavljaju još od pete godine. S početka počnu da nose između šest i deset prstenova, a zatim svake godine dodaju još po jedan.

Pleme Kajan u prošlosti je proživljavalo teške trenutke. U Mjanmaru nisu bili priznati kao ravnopravni, pa su se povukli da žive na granici s Tajlandom.

Žene su počele da nose ogrlice kako bi izbegle eventualne napade razbojnika i bandi, jer se verovalo da će s njima biti manje privlačne.

Kasnije su prstenovi oko vrata postali svojevrsni pokazatelj materijalnog stanja porodice u plemenu.

Međutim, ova tradicija, koja je imala za cilj da im spase živote, izaziva ozbiljne deformitete vratnih pršljenova. U starijim godinama žene više ne mogu da drže glavu uspravno.

Uprkos tome, veoma su vredne, bave se tkanjem i rade u polju.

Steve Jurvetson/Flickr.com

.

Dan Kamminga/Flickr.com

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.