Izvor: B92

Hiljade ljudi, uglavnom turista, u ponedeljak je učestovalo u obeležavanju 2767. godišnjice nastanka grada Rima, koji je, prema legendi, 21. aprila 753. pre Hrista osnovao Romul.

Najviše događaja tradicionalno se odvijalo u Cirkusu Maksimusu i oko rimskog Koloseuma, koje su preplavili kostimirani glumci - gladijatori, konjanici, devojke u crvenim rimskim togama sa cvećem u kosi, oživljavajući običaje i tradiciju drevnog Rima.

Rečima "Uživajte u Rimu" prisutne je pozdravio rimski gradonačelnik Ignacio Marino, koji je učestvovao u proslavi.

"Predvideli smo veliku istorijsku povorku koja će krenuti od Cirkusa Maksimusa. Činiće je 1600 učesnika iz svih delova Evrope", rekao je predsednik udruženja koje deluje pod nazivom Rimska istorijska grupa i koja je organizovala događaj Serđo Jakomoni.

BETA/AP Photo/Andrew Medichini

Tradicionalna proslava bazira se na legendi koja opisuje nastanak večnoga grada. Prema njoj je bogu Marsu vestalska devica Rea Silvija rodila blizance Romula i Rema, a kralj Alba Longe, Amulije, ih je odmah po rođenju bacio u Tibar kako mu u budućnosti ne bi oteli prestol. Ali blizance je u podnožju Palatina, jednoga od sedam rimskih brežuljaka, pronašla vučica, koja ih je dojila.

Romula i Rema potom je pronašao pastir Faustul, koji ih je othranio i čuvao. Kad su odrasli, na Palatinu su odlučili da osnuju grad. Ali počeli su da se svađaju oko toga koji će od njih dvojice vladati gradom te je Romul u svađi ubio brata. Grad je osnovao 21. aprila 753. godine pre Hrista i nazvao ga je po sebi.

BETA/AP Photo/Andrew Medichini

Nedavno su stručnjaci pronašli dokaze koji bacaju novo svetlo na istoriju večnog grada. Arheolozi koji su radili na iskopinama u rimskom Forumu otkrili su kameni zid i deliće grnčarije stotinu godina "starije" od Marsovih blizanaca.

"Keramički predmeti i kameni zid smestili smo hronološki između 9. i početka 8. veka pre Hrista", rekao je jedan od arheologa koji je učestovao u istraživanju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.