Izvor: Tanjug

Zgrada Starog dvora danas je otvorila vrata za posetioce, a zbog velikog interesovanja svi termini za obilazak bili su popunjeni.

Stari dvor, nekadašnju rezidenciju kraljevskih porodica Obrenović i Karađorđević, danas su povodom obeležavanja 130 godina od njegove izgradnje obišli zainteresovani Beograđani i upoznali se sa istorijatom tog zdanja.

U svojoj istoriji, Stari dvor, današnja Skupština grada Beograda, menjao je svoju namenu, a radno mesto gradonačelnika glavnog grada Srbije, postao je tek 1961. godine.

Jedno vreme u njemu je bila smeštena Narodna skupština, a kasnije i Savezno izvršno veće. Za građane koji su se odvažili da se uprkos kišovitom danu upoznaju sa istorijom dvora, upriličen je i kulturno zabavni program u izvođenju Kulturno umetničkog društva "Lola".

Nakon što su plesači ovog KUD odigrali dvorski ples iz vremena Obrenovića i Karađorđevića, iz publike su se mogli čuti povici "bravo", "odlično"... Brojne zainteresovane dočekao je sekretar Privremenog veća Goran Vesić koji je najavio da bi vrata Starog dvora ubuduće mogla biti otvorena svakog vikenda ili "makar jednom mesečno".

"Stari dvor treba da bude dostupan građanima... Odziv koji ste nam pokazali dao nam je za pravo da ovo treba da radimo i ubuduće. Mi ćemo verovatno u skladu sa mogućnostima otvarati zdanje Starog dvora svakog vikenda ili makar jednom mesečno, kako bi sto više građana moglo da vidi dvor", rekao je Vesić.

Povodom obeležavanja 130 godina, odlučeno je da danas, dodao je Vesić, Stari dvor otvori svoja vrata za sve građane i da se uz stručnog vodiča upoznaju sa njegovom dugom istorijom.

"Ovaj dvor i ova zgrada govore o našoj prošlosti i mislim da treba svi da se sećamo naše lepe prošlosti da bismo naučili neke lekcije u budućnosti... Kroz njenu istoriju se prelama sve ono što se dešavalo u našoj zemlji. Svaka nova epoha, odnosno nova vlast pokušavala je da ga prilagodi svojim potrebama i to govori samo o tome kroz šta smo mi kao zemlja prošli", poručio je Vesić.

Obilazak Starog dvora organizovan je u okviru manifestacije Dani Beograda. Stari dvor je sagrađen za vreme kralja Milana da bude palata srpske dinastije Obrenović, a prvi zvanični gosti kraljevske porodice koji su odseli u Starom dvoru bili su austrougarski prestolonaslednik Rudolf i njegova supruga Stefanija, koji su u Beograd došli 16. aprila 1884. godine (po starom, julijanskom kalendaru, koji je tada još važeći u Srbiji).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.