Izvor: Boris SUBAŠIÆ

Autor: {"id":233264,"id_news":838284,"name":"","surname":"Boris SUBA\u0160I\u00c6"}

Kad u Francuskoj kažete Saler, osećanje prijatnosti obuzima i glavu i stomak.

Pred očima zaigra epska slika krda crvenih čupavih dugorogih goveda rase saler na zelenim planinskim pašnjacima Kantala u oblasti Overnje, od čijeg se mleka prave najčuveniji francuski sirevi. Oni se u ovom kraju obično grickaju uz likere od vina i planinskog lekovitog bilja, koji su takođe poznati kao „saler“. Ili uz žestoku rakiju „žalfijovaču“ čiji svež miris otvara disajne puteve, a u stomaku stvara utisak visoke peći.

Na kraju, ili tačnije na početku svega je današnje selo Saler sa tristotinak stanovnika, koje je u vreme francuske renesanse bilo veoma značajan grad, administrativni i sudski centar. Danas je najveći deo živopisnih kamenih kuća sa šiljastim kulama i starim plemićkim grbovima uklesanim na nadvratnicima pretvoren u apartmane koji su u sezoni krcati turistima.

Francuzi obožavaju da putuju, upoznaju svoju zemlju i uživaju u njenim specijalitetima. Naročito u gradu Saleru, gde vlada atmosfera vremeplova dok šetate između renesanskih bogato ukrašenih građevina, kroz duboke gradske kapije, pored minijaturnih poslastičarnica, kafea i zanatskih radnji. Turistička sezona u ovim blagim visijama sa suvim zdravim vazduhom počinje već u maju s velikom seobom stada salerskih goveda riđe dlake i dugih rogova.

- Rasa saler izuzetno dobro podnosi niske temperature i krave zimi žive u štalama na velikim nadmorskim visinama. Tu se hrane najboljom travom koja se leti pokosi na planinama. Od zimskog mleka se pravi čuveni sir „kantal“ - kaže Žerom Kopak, iz nacionalne turističke organizacije „Autut Frans“.

Patrick Nouhailler / Flickr.com

Da bi planinska trava s velikih visina mogla da se pokosi i spremi za zimu, stada se u maju spuštaju u „nizije“ na 800-1.000 metra nadmorske visine, gde pasu na livadama mirisnim od aromatičnog i lekovitog bilja.

- Isključivo od tog nepasterizovanog mleka, pomuzenog od maja do septembra, pravi se najbolji francuski sir saler, po receptu starom 2.000 godina. Takav sir jeli su i stari Gali, a bio je omiljen na trpezi rimskih careva i francuskih kraljeva. Odavde potiče i čuveni „plavi sir“ s plemenitim plesnima - objašnjava Gijom Ponsi.

Stočari plaćaju letnju ispašu vlasnicima livada 250 evra po grlu, ali i pored toga cene sira variraju od sedam do 30 evra po kilogramu, što je dostupno svakome, kao i izvrsna govedina. Overnjanci su zato veoma ponosni na svoja crvena goveda, s kojima su, po rečima naučnika, Indoevropljani u velikoj seobi stigli u Evropu. U centru Salera impozantan spomenik nemaju kraljevi ni plemići, već veterinar, koji je u 19. veku mnogo doprineo poboljšanju ove prastare rase. Zato je i seoba „crvenih goveda“ na letnje pašnjake pravo hodočašće kad se žitelji departmana Kantal vraćaju u vremena svojih keltskih predaka. Na ulicama živopisnih gradića zatvorenim za saobraćaj vlada festivalska atmosfera dok se njima guraju reke ogromnih miroljubivih goveda u pratnji vlasnika, mnogobrojnih građana i turista. O tom „kravljem Vudstoku“ snimaju se filmovi i prave izložbe.

Nezaobilazna meka turista koji lutaju pešice ili na biciklima po vulkanskim bregovima i planinskim pašnjacima je Saler sa luksuznim kućama iz 16. veka koje su ukusno prepravljene za potrebne modernog čoveka, ali nisu izgubile drevni duh. Počev od toga da umesto hemijskih osveživača, vazduh miriše od bokora osušenog planinskog bilja koje visi sa tamnih greda na tavanicama.

- Šta je život bez lepote i tradicije - kaže nasmešeni gazda Danijel, vlasnik hotelčića i tradicionalnog francuske gostionice u renesansnoj kući.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.