Izvor: Izvor: B92, AP

Autor: {"id":232221,"id_news":835844,"name":"","surname":"Izvor: B92, AP"}

Čuvena potraga za stotinama vaskršnjih jaja sakrivenih po celom gradu, ove godine u Njujorku je dobila novo lice i upravo ulazi u uzbudljivu završnicu.

Čak 275 vaskršnjih jaja, veselo dizajniranih od strane najpoznatijih svetskih dizajnera, raspoređeno je po celom gradu, a da bi došli do njih učesnici u trci prvi put ove godine imaju pomoć u vidu aplikacije za pametne telephone.

Trka je zvanično počela 1. i traje sve do 17. aprila, nakon čega će svih 275 jaja, veličine oko 75 centimetara, biti izloženo u Rokfeler centru.

Foto: Beta/AP Photo/HL Group, Maverick Inman

Učesnici trke uz pomoć aplikacije dobijaju tragove koji im pomažu da pronađu lokacije na kojima su skrivena jaja. Kada se prvih deset takmičara “čekira” na lokaciji na kojoj se nalazi jaje, njegova adresa postaje javna, prenosi AP.

U trci mogu da učestvuju svi zainteresovani stanovnici Njujorka kao i njihovi gosti, a takmičare koji otkriju najviše lokacija očekuju i nagrade.

Foto: Beta/AP Photo/HL Group, Maverick Inman

Vesela jaja dizajnirali su velikani svetske dizajnerske scene, poput Tomija Hilfigera, Karoline Herere, Ralfa Lorena i Džefa Kunsa, a svoje raskošne verzije vaskršnjih jaja za potrebe trke osmislili sui arhitektica Zaha Hadid, tvorac čuvene slikovnice “Gde je Valdo?” Martin Hendford, dizajner Lego kockica Nejtan Savaja i drugi.

Posle trke i izložbe u Rokfeler centru, jaja će biti ponuđena na aukciji organizovanoj od strane Sotebija. Sav prikupljeni novac biće doniran za pomoć deci koja pohađaju umetničke škole, a dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Foto: Beta/AP Photo/HL Group, Maverick Inman

Prošle godine Velika potraga za vaskršnjim jajima (Big Egg Hunt) organizovana je u Glazgovu, Liverpulu, Mančesteru i Dablinu, dok je godinu dana pre toga organizacija pripala Londonu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.