Izvor: B92

Poslednja evropska parna lokomotiva na redovnoj putničkoj liniji u utorak će otići u zasluženu penziju, pošto će nen posao u poljskoj železnici preuzeti voz sa dizel motorom.

Voz na redovnoj putničkoj liniji na trasi Volcin-Lesno u Velikopoljskoj pokrajini još samo u ponedeljak vuče poslednja evropska parna lokomotiva Ol49-59 koja prestaje da funkcioniše 1. aprila.

Parna lokomotiva je železnička lokomotiva koja za svoj pogon koristi snagu iz parne mašine. Ove lokomotive koriste za gorivo neki zapaljiv čvrst materijal, obično je to ugalj, drvo ili koks, a radi dobijanja vodene pare u kotlu, koja pod pritiskom vrši mehanički rad, odnosno okreće točkove. Čvrsto gorivo i zalihe vode se prenose sa lokomotivom, na samoj lokomotivi ili na vagonima koje vuče za sobom. Parne lokomotive su prvo razvijene u Velikoj Britaniji tokom ranog 19. veka i dominirale su železničkim prevozom do sredine 20. veka. Od dvadesetih su postepeno zamenjivane dizel i električnim lokomotivama.

Prototip parne lokomotive 1784. izradio je škotski pronalazač Vilijam Mardok.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.