Izvor: Tanjug

U slivu Kaluđerske reke podno najvišeg vrha Stare planine Midžora, na teritoriji od svega nekoliko kvadratnih kilometara, nalazi se pravo carstvo vodopada koje je do skora bilo poznato samo gorštacima u selu Topli do, najudaljenijem staroplaninskom selu.

Na tom prostoru nalazi se više od dvadeset vodopada, među kojima i najveći srpski vodopad Kaluđerski skok, ili Kaluđerski vodopad, koji je visok čak 232 metra.

Za obilazak ovog mesta, koje je kao iz bajki, potrebno je skoro celodnevno planinarenje, a do njega se dolazi delom probijajući se i kroz veoma strme i rizične useke i najnepristupačnije predele Stare planine, kroz koje je moguće probiti se samo u doba kada još nema mnogo vegetacije, odnosno u rano proleće.

Tanjug / Aleksandar Æiriæ

Kako je Tanjugu izjavio planinarski vodič iz Planinarskog kluba "Vidlič" Robert Ilić, reč je o jedinstvenom mestu, pravom biseru prirode.

"S proleća, kada se ovde još topi sneg sa najviših delova Stare planine, vodopada ovde ima koliko hoćete. Samo na ovom malom prostoru, imajući u vidu ogromno prostranstvo Stare planine, izbrojali smo više od dvadeset vodopada visine od tridesetak metara pa naviše. Ceo ovaj neverovatni predeo nalazi se na nadmorskoj visini većoj od 1.600 metara, a ovde snega još ima. Čak u podnožju vodopada u usecima ima naslaga snega od tri do četiri metra", kaže Ilić.

Jedan od planinara Slobodan Mladenović kaže da ovakva lepota ne može rečima da se opiše. "To morate da uživo vidite i doživite. To je nešto nedoživljeno, fantastično, ovako netaknuta priroda, ovako čista koja može da se pije direktno iz reke. Iskustvo je zaista neopisivo", kaže Mladenović za Tanjug.

Stara planina je, inače, poznata po velikom broju vodopada. Od svih vodopada u Srbiji, više od trećine nalazi se upravo na Staroj planini.

Tanjug / Aleksandar Æiriæ

.

Tanjug / Aleksandar Æiriæ

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.