Izvor: CNN

Autor: {"id":207925,"id_news":779747,"name":"","surname":"CNN"}

Bliski istok zaslužan je za svega jednu desetinu tržišta privatnih aviona, ali putnici iz ovog područja sveta koji lete luksuznim letelicama su svakako najzahtevniji na svetu.

"Imaju puno pravo da budu zahtevni", kaže Fejzal Gazi Kajal, direktor kompanije "Saudia Private Aviation". "To su biznismeni koji su izmislili pravila igre".

Kako bi ovo tržište raslo, potrebno je da se korisnicima pruži potpuno iskustvo.

Ono što se dešava tokom leta je samo delić toga, iako proizvođači privatnih aviona i kompanije koje ih prodaju konstantno ruše granice onoga šta je moguće uraditi u vazduhu.

Tako je ranije ovog meseca "Lufthansa" isprobala prvo parno kupatilo u boingu 737, što nije bio nimalo lak zadatak.

Kraljevski tretman

Za Kajalove klijente koji žele da ih tretiraju "kraljevski", postoji "Royal Jet", čarter kompanija sa sedištem u Emiratima koja zapravo uslužuje i članove tamošnje kraljevske porodice.

"Kao da imate flotu hotela", kaže Šejn O'Hare, izvršni direktor firme. O kulturološkim različitostima putnika naročito se brine.

"Među arapskim klijentima postoji zahtev da se naprave odvojene oblasti za muškarce i žene i veoma su jasni kada kažu gde treba da bude smeštena spavaća soba", kaže on.

"Važno je da su spavaće sobe smeštene napred, dok je na drugim tržištima sasvim u redu da budu i u zadnjem delu aviona."

Siva ekonomija

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati čine oko 70 odsto tržišta privatnih aviona na Bliskom istoku i u severnoj Africi, ali za čarter kompanije navlače se sivi oblaci.

Jedan od najvećih problema je taj što je celi taj region sivo tržište. Pojedinci koji imaju avione iznajmljuju ih bez ikakvih pravila, a porez ne plaćaju.

"To je kao kad imate taksiste bez licence", kaže O'Hare. "Mi volimo konkurenciju, ali ovo nije ni fer ni legalno."

Dok se tržište ne sredi, privatne čarter kompanije će raditi ono što moraju da obezbede svojim klijentima ono što žele.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.