Izvor: B92

Britanka Sara Auten postala je prva žena koja je sama u čamcu preveslala od Japana do Aljaske kada je u ponedeljak kasno uveče stigla na Aleutska ostrva posle 150 dana na moru.

"Ovo su bili neki od najintenzivnijih i najupečatljivijih meseci mog života. Bilo je istovremeno sjajno i brutalno", navela je 28-godišnja Auten u saopštenju. "Ceo put je bio privilegija".

Sara Auten je svoje uspešno putovanje proslavila šampanjcem u Adaku, na Aljasci, gde ju je sačekao lokalni živalj i to je, kako pišu lokalni mediji, bio njen prvi susret sa ljudima posle gotovo pet meseci.

Ona je napustila Čoši u Japanu 27. aprila i preveslala 6.034 kilometra. Putovanje je deo njenog plana da obiđe svet biciklom i kajakom. Tokom putovanja izborila se sa velikim talasima, uzburkanim morem, hladnoćom i mrakom, a njen brod se prevrnuo pet puta. Izborila je i psihološku bitku što je bila sama.

Beta / AP Photo/James Sebright

Kako prenose mediji, tvitovala je o magli u kojoj se umalo izgubila i o halucinacijama od iscrpljenosti pred kraj puta. Za Autenovu, diplomiranog biologa sa Oksforda, neki prizori koje je videla, poput albatrosa ili kitova, nadomestili su sve prepreke i neprijatnosti na koje je naišla.

Vrhunac njenog putovanja, navela je, bila je ajkula koja je kružila oko broda dok je veslala. Tokom putovanja verila se nasred okeana, zahvaljujući satelitskom telefonu, za dugogodišnjeg dečka.

Zbog lošeg vremena pristala je na Aljasci, a ne u Kanadi kako je prvobitno planirala. Iduće godine planira da se vrati u Adak sa kolegom Džastinom Kurgenvenom kako bi kajakom nastavila putovanje kroz Aljasku.

Potom će biciklom preći Kanadu i Severnu Ameriku pre nego što ponovo sama bude kajakom prešla Atlantski okean i pristala u Velikoj Britaniji.

Njen prvi pokušaj propao je 2012. zbog tropske oluje. Sara Auten je inače najmlađa osoba i prva žena koja je sama preveslala Indijski okean 2009. kada je iz Australije stigla na Mauricijus.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.