Izvor: Izvor: 24sata.rs

Autor: {"id":175413,"id_news":706231,"name":"","surname":"Izvor: 24sata.rs"}

Novinar i autor Andreas Ernst za švajcarski dnevnik "Noje Cirher Cajtung" izneo je neke svoje utiske o letenju JAT-om.

Letenje JAT-om je doživljaj. U zapadnim aviokompanijama, osoblje najčešće zrači uniformnom, lako aseptičnom ljubaznošću. JAT, međutim, ima tri posebna tipa stjuardesa i stjuarda: zovemo ih "manekenka“, "mama“ i "Crnogorac“, piše Ernst a prenose 24 sata.

"Manekenka“ je, naravno, mlada atraktivna žena. Nosi visoke štikle, tesnu suknju i kreće se kroz prolaz između sedišta kao da je na modnoj pisti. Ten joj je besprekoran, pogled leden. Obraća joj se samo onaj ko ima neku preku potrebu.

Na visokim štiklama je i drugi tip. Ali, "mama“ je punačka i ima izblajhanu punđu koja podseća na Istočni blok 60-ih godina. "Mama“ je nadrndana. Pred njom je bolje sakriti novinama svežu fleku od kafe na sedištu. Ona može da bude i ljubazna. Tada zna da brzo udeli nekome i dva kolača. Ali, njih tada valja i pojesti.

"Crnogorac“ se ređe viđa. On najčešće sedi u poslednjem redu. Zapravo je izvaljen preko dva sedišta, jer visok je najmanje metar i devedeset. Ranije je verovatno igrao vaterpolo. Prava je zagonetka kako je dospeo među letačko osoblje. Kada, u retkim prilikama, deli obroke putnicima, čovek i nehotice pomišlja na vojnu obuku.

Stjuardese i stjuardi sasvim složno delaju kada zakukaju mala deca. Negde drugde se u takvim prilikama povade bojice i papir. U srpskoj aviokompaniji, "Crnogorac“ se pretvara u strica, "mama“ u mamu, a "manekenka“ u veliku sestru. Onda nosaju dete, pričaju mu priče. Daju mu da pritiska kojekakve dugmiće po avionu - dok se ne smiri.

JAT ima više od hiljadu zaposlenih i dug od 130 miliona evra. Njega je sada preuzela država, koja za ovu aviokompaniju pokušava da hitno nađe strateškog partnera. Kompanija „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je interesovanje.

Novi menadžeri će svakako preuzeti u radni odnos "manekenku“. Ali, šta će biti sa "Crnogorcem“ i "mamom“? Letenje će svakako uskoro postati dosadno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.