Izvor: Tanjug

U babušničkom planinskom selu Stol već nekoliko decenija rastu stabla severnoameričkog kolosa među drvećem-sekvoje, koje poslednjih godina predstavljaju pravu turističku atrakciju.

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković kazao je Tanjugu da je sekvoje u Babušnicu, tačnije selo Stol, doneo meštanin Jovan Jocić 1978. godine, kada su i zasađene.

"Bile su zasađene tri sekvoje, od kojih su dve zasađene u domaćinstvima porodice Jocić, dok je treća na drugom mestu u selu, ali je posečena pre nekoliko godina. Sekvoje sasvim dobro napreduju i izgleda da im ovo podneblje potpuno odgovara", rekao je Stamenković.

Sekvoje su zaista impozantne. Visina stabla je oko 30 metara, što znači da svake godine sekvoje porastu oko 90 santimetra, dok su u obimu preko tri metra i potrebno je troje ljudi da obuhvate stablo.

Stabla najčešće obilaze planinari koji se penju na obližnji atraktivni vrh Golemi stol, rekao je Stamenković. Sekvoja može da dostigne visinu i do 115 metara, a da živi i duže od 2.000 godina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.