Izvor: Huffington Post

Biti domaćin poseti predsednika nija lek posao. Međutim, Filip Vud bio je domaćin desetinama šefova država u brojnim hotelima širom sveta u kojima je radio. U intervjuu za Huffington Post Vud otkriva kako izgleda biti domaćin nekim od najvažnijih osoba na svetu.

Šta je najčudniji deo kada je potrebno ugostiti predsednika neke zemlje

Sve se vrti oko obezbeđenja. Međutim, ukoliko je u pitanju vrlo važna osoba, tada se obezbeđenje prepušta tajnoj službi. Prilikom odsedanja izuzetno važnih osoba i političara najčešće se zatvara celo krilo hotela, kao i sobe koje se nalaze direktno ispod i iznad. Postoji dodatno obezbeđenje na krovu, predvorju, zapravo svuda. Sve pretražuju psi, a svo osoblje posebno proverava obezbeđenje, iako svega par njih ima direktan kontakt sa važnom osobom. Ali skoro svaka zemlja ima drugačiji metod obezbeđivanja.

Kako to mislite?

Kada sam radio na Jamajci 70-ih godina prošlog veka, bio je jedan period kada je tokom tri dana trebalo obezbediti ručak za preko 36 šefova država, a osam od njih je odsedalo u hotelu koji sam ja vodio. Bivši predsednik Tanzanije toliko se brinuo o svom obezbeđenju da su njegovi ljudi nadgledali osoblje kako namešta krevet ili stavlja novi sapun kako bi bili sigurni da je sve u redu. Nikada nije napuštao sobu bez barem 6 telohnranitelja. Dok je, recimo, Pier Trudo iz Kanade šetao po okolini potpuno sam.

Koliko ranije ste obavešteni o dolasku važnih ličnosti?

Ukoliko one odsedaju u hotelu, obično nam jave dva do tri meseca ranije. Međutim, ukoliko je u pitanju samo večera, uglavnom dobijemo obaveštenje par dana ranije. Spontanost u tim situacijama je takođe bezbednosna mera pošto tako niko ne može da planira napad.

Kako izgleda raditi sa tolikim brojem različitih pripadnika obezbeđenja?

Ti momci bi zaustavili metak za svog čoveka, ali ih niko nikada ne pita da li su ručali. Džordž H.W. Buš je bio jedan od retkih koji je svojim pripadnicima tajne službe zapravo poručio obrok. Tako da se uvek trudim da oni budu nahranjeni.

Da li vas je iznenadilo nešto u vezi predsednika koji su bili vaši gosti?

Svako ima svoje potrebe i želje, ali većini je potrebna posebna oprema za hlađenje zato što uz svakog predsednika ide i posebno pakovanje koje sadrži njegovu krv u slučaju da se nešto nepredviđeno desi. Drugi državnici nisu toliko zahtevni.

Poput?

Kraljica Danske je vrlo visoka, tako da svaki put kada odseda kod nas moramo da donesemo posebne držače za njenu odeću pošto su standardni previše niski.

Da li ste ikada odbili nekoga zbog preteranih zahteva?ž

To se dešava vrlo retko, ali pošto smo mi mali hotel nismo pogodni za grupe veće od 30 članova ili one koje zahtevaju konstantno obezbeđenje pošto nemamo prozore otporne na metke.

U pitanju su vrlo specifični zahtevi, ko plaća sve to? Da li hotel plaća odsedanje vrlo važnih osoba?

Ne, nikad. Svi oni plaćaju sve sobe koje su im potrebne, iako ponekad Stejt Department pokrije određeni deo troškova. Ponekad i mi pokrijemo deo računa ako je u pitanju neka stvar koju ćemo koristiti i posle njihove posete u hotelu, poput zahteva za nekom spravom za vežbanje.

Da li važne osobe ostavljaju dobre napojnice?

Neke da. Kralj Fajsal iz Saudijske Arabije imao je naviku da umesto bakšiša ostavlja zlatne Rolekse, a jednom je svom omiljenom vrataru poklonio ključeve njegovog Mercedesa.

Kako se hotel menja prilikom ovih opseta kada su obični gosti u pitanju?

Nikako. Važne osobe su uglavnom izolovane u svom krilu.

Da li postoji neki poseban prizor kom ste prisustvovali?

Jednom smo bili domaćin poseti Pape i jedan od njegovih najstarijih kardinala bi svaki dan započinjao sa džinovskim espresom, brendijem i cigaretom. To je sve dobilo smisao kada sam saznao koliko dugo u noć rade. Međutim, kada su se opuštali, donosili smo im puno paste i crvenog vina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.