Izvor: B92

Eight Spruce Street u Njujorku proglašen je za najbolji neboder na svetu, iako još nije završen, i dobio Emporis Skyscraper nagradu, koja je u svetu arhitekture pandan “Oskaru”.

U trci za prvo mesto bilo je 220 zgrada, a stručni žiri tvrdi da se Eight Spruce već ističe izuzetnim izgledom.

Izgled ove zgrade od 265 metara menja se u zavisnosti od ugla iz kog ga posmatrate, budući da je napravljena od 10.500 cevi od nerđajućeg čelika u različitim oblicima.

Na drugom mestu nalazi se 412 metara visoka Al Hamra kula u Kuvajtu. Njen neobični dizajn štiti je od vrelog pustinjskog sunca, a prozori pod blagim uglom na južnom zidu omogućavaju neverovatno širok pogled na grad.

Etihad kule u Abu Dabiju našle su se na trećem mestu. To je ogroman hotel sastavljen od tri stambene kule, jedne namenjene poslovnim prostorima i treće koja je hotel.

Slede K100 u Šendženu (Kina), Victoria toranj u Stokholmu i Great American u Sinsinatiju, inače inspirisan tijarom koju je nosila princeza Dajana.

Fotografije najlepših nebodera možete pogledati u našoj galeriji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.