Izvor: B92, BBC

Neka iskustva sa pravom nose oznaku “jednom u životu” a listu od pet takvih putovanja koja ne bi trebalo da propustite, 26. novembra objavio je BBC.

Havaji su poznati po nestvarnim plažama i tropskoj klimi, i u mislima većine turista otelotvorenje su savršenog mesta za odmor. Međutim, vreme koje provedete na Havajima može biti ispunjeno brojnim aktivnostima, a najzanimljivije, mada i veoma opasno, jeste planinarenje u nacionalnom parku “Nā Pali Coast”. Pogled sa divljih strmih stena na nepregledno plavetnilo ne može se lako zaboraviti.

the4mahers1997 / Flickr

Prva asocijacija na ime Čerčil uglavnom nije malena varoš na obali Hadsonovog zaliva u kanadskoj provinciji Manitoba. Međutim, ovo mesto trebalo bi da ubeležite u vašu avanturističku mapu, jer je jedno od retkih gde možete zakazati upoznavanje sa polarnim medvedima.

Spremite se za lutanje ledenim tundrama severne Kanade, gde će vas sačekati vodiči koji poznaju prirodne rezervate kao svoj dlan. Oni će vas odvesti do polarnih medveda, ali budite strpljivi ukoliko spavaju, jer ne želite da probudite belog medu velikog i do tri metra.

Hector Garcia / Flickr

Ako ste ljubitelji južnijih i toplijih avantura, iz Kanade se spustite u Peru da biste se ponovo uzdigli na vrh drevne civilizacije kojoj dugujemo zahvalnost za brojna otkrića. Ukrcajte se na voz u mestu Kusko (Cuzco) i izađide na sto četvrtom kilometru.

Odatle prepešačite narednih osam kilometara do ruševina “Huinay Huayna” a potom krenite ka severu, prema čuvenim ruševinama, pravo kroz Kapiju sunca, do vrha Maču Pikčua. Ukoliko vam bude nedostajao hotelski luksuz, možete ga pronači u hotelu “Sanctuary Lodge”, u nešto izmenjenoj, lokalnoj varijanti.

Charlesjsharp / Wikimedia Commons

Ako želite da se spustite još južnije, Argentina je još jedna opcija koja će vas ostaviti bez daha. Međutim, ne računajte na vrele ritmove tanga ili sunčane ulice Buenos Ajresa. Najbolje čuvana argentinska tajna, znana pravim avanturistima, nosi naziv “Perito Moreno”.

U pitanju je glečer visok šezdeset jedan metar, najveća gromada leda na svetu koja se ne nalazi na Antarktiku. Smešten između snežnih vrhova Anda i stepskih predela Patagonije, ovaj ledeni breg zasita će vas ostaviti bez daha.

sullivan_ng / Flickr

Osamnaestodnevno krstarenje velikom kineskom rekom Jancegjang sa pravom se nalazi na ovoj listi. Rečni put od Pekinga do Šangaja predstavlja neverovatno iskustvo i jedan je od najboljih načina da upoznate raznolikosti Kine. Obilazak predela “Yangtze Gorges” veličanstven je doživljaj pa ne čudi što taj predeo nosi oznaku AAAAA, najveće odlikovanje koje daje kineska turistička organizacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.