Najbrži putevi na svetu

Vožnja do nekog mesta može biti jednako zanačajna koliko i samo odredište, a što je brzina veća to je veća i uživancija.

Izvor:
Podeli

Odluka države Teksas da od novembra odobri maksimalnu brzinu od 136 km/h na putu između Ostina i San Antonija je korak u pravom smeru.

Evo na kojim još svetskim putevima možete da „pritisnete gas”.

Severna teritorija Australije

Na auto-putevima ovog regiona do pre neku godinu nije bilo strogih ograničenja brzine a sada se, jednostavno, ne nadgledaju. Danas je zvanična granica 130 km/h ali svaka čast ako nađete radarsku kontrolu.

Brzinu ovde uglavnom diktira strah od udara kengura, pa zato mnogi kamioni nose velike rešetke.

Slovačka

Iako je ograničenje u gradovima 60 km/h, auto-putevi koji prolaze kroz živopisne krajolike dozvoljavaju vozačima liberalnih 130 km/h. Policijske „zamke” nisu neuobičajene, ali radio-stanice upozoravaju lokalce gde su postavljene.

Seoski putevi Mena

Ostrvo Men se ne priklanja tako lako pravilima. Seoski putevi nemaju ograničenja a čak je i pokušaj da se nametne nacionalno ograničenje brzine dočekano sa jakim protivljenjem.

Auto-putevi u Nemačkoj

Saobraćajni znak za prestanak ograničenja brzine na nemačkom auto-putu možda je najomiljeniji simbol svakog "manijaka za volanom". Reputacija nemačkog auto-puta kao idealnog poligona za vožnju je opravdana ne samo zato što je brz već i zato što svi vozači dolaze tu sa planom da voze brzo.

Auto-put Mumbaji-Puna, Indija

Jeste brz ali je uglavnom opasan. Samo početkom ove godine u jednom incidentu je stradalo 26 ljudi kada su motociklisti udarili u autobus.

Auto-putevi Poljske

Ograničenje od 140 km/h čini poljske puteve jednim od najbržih na svetu.

Auto-putevi Montane

Iako nekada nisu imali ograničenje u brzini, policija danas povremeno zaustavlja vozače koji divljaju. Međutim, vozači i dalje drže pritisnutu papučicu za gas. Pri tom, ovi putevi su statistički bili bezbedniji dok nije uvedeno ograničenje.

Auto-putevi UAE

Na putevima van većih gradova Emirata ograničenja su, u teoriji, 120 km/h mada policija ne piše kazne onima koji voze ispod 140 km/h.

Put 79, Arizona

Ovo je jedan od najbržih i najsuvljih kolovoza u SAD na kome vozači u proseku voze 140-145 km/h.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Kako je italijanski postao jezik ljubavi

Italijanski jezik toliko je strastven i zavodljiv, da već na prvo slušanje osvaja srca većine turista. Ali, to nije slučajnost – brojni pesnici i umetnici vekovima su radili na razvoju ovog jezika. Saznajte u nastavku teksta nešto više o njegovoj istoriji.

Zanimljivosti četvrtak 22.06. 14:55 Komentara: 0

Monako, Vatikan.... Šta kada je država premala za aerodrom?

Na površini Međunarodnog aerodroma Dubai moglo bi stati 14 država veličine Monaka. Ipak, ova mala mediteranska kneževina igra važnu ulogu na polju avijacije. Najmanja zemlja na svetu korene ima u političkim dogovorima u eri putovanja na konjima, ali moderno doba nameće stalnu potrebu za razvojem avionskog saobraćaja.

Zanimljivosti utorak 20.06. 17:40 Komentara: 4
strana 1 od 683 idi na stranu