Izvor: B92

U Poljskoj je u toku izgradnja najuže zgrade na svetu. Ona se gradi između dva solitera u Varšavi, a dimenzije su joj 120cm na mestu gde je najšira i 71cm tamo gde je najuža.

Zgradu je konstruisao Jakub Ščensni, koji je inspiraciju našao u radovima izraelskog pisca Etgara Kereta.

Kuća (mada se zvanično vodi kao "umetnička instalacija" pošto nije dobila upotrebnu dozvolu za stambeni objekat) je zamišljena tako da popuni "procep" između dve zgrade u varšavskoj opštini Vola. Kada njena izgradnja bude završena u decembru, biće to najuža zgrada u prestonici Poljske i verovatno u celom svetu.

Foto: ArchDaily.com

Ščensni je zgradu dizajnirao da bude i radni i životni prostor za Etgara Kereta. Takođe, ona će biti i dom za "goste-umetnike, mlade kreatore i intelektualce iz celog sveta".

Ako sve bude po planu, Ščensni će u ovoj mikro-prostor uspeti da ugura sobe za spavanje, trpezariju, kao i radni prostor. Da bi se uštedelo na prostoru, ulazne stepenice se sklapaju "na dugme" i postaju deo poda prvog sprata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.