Uskoro nestaje i poslednja Jugoslavija

Blaško Gabrić i njegovi prijatelji teško su podneli gubitak Jugoslavije pre dve decenije, pa su odlučili da naprave svoju „Jugoslaviju u malom“. Međutim, i njoj se ovih dana bliži kraj...

Izvor: B92
Podeli

Sedamdesetogodišnji Gabrić jedan je od tvoraca velikog zabavnog parka „Jugolend“ koji je ovih dana u opasnosti. Naime, dugovi koje je ova turistička atrakcija zabeležila preveliki su za Gabrićev džep.

„Pokušaću da spasim 'Jugolend'. Bilo bi zaista tužno kada bi i ova Jugoslavija nestala“, kazao je Gabrić agenciji AP preko koje je ova priča početkom septembra obišla ceo svet.

Ovaj tematski park prostire se na 1.5 hektara gde se smestila mala verzija Triglava, Jadransko more i brojne druge znamenitosti iz SFRJ. Zvanično je otvoren u februaru 2003. godine.

„Nijedna Biblija ne može da opiše lepši raj od onoga koji smo mi imali u Jugoslaviji. Imali smo najdivniju zemlju na svetu“, objašnjava Gabrić.

Ipak, ova verzija Jugoslavije sada propada, gubeći svoj stari sjaj. Jarak koji je predstavljao Jadransko more zarastao je u žbunju, a okolina Triglava nikako ne podseća na slovenačko podonožje Alpa.

Mini – Jugoslavija broji oko osam hiljada „stanovnika“, prijatelja ove ideje, a kroz park je prošlo na desetine hiljada turista. Najveći broj njih dolazio je oko 25. maja ne bi li na tom mestu proslavili rođendan Jospia Broza Tita.

Gabrić najavljuje da će pokušati da organizuje koncert ne bi li skupio novac da otplati dugove. Kaže da neće odustati jer bi to bilo suprotno sa devizom njegovog parka, ispisanoj na jednoj tabli: „Jugoslavija će živeti onoliko koliko i mi živimo!“

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Odmor u evropskoj zemlji koja ima više ostrva od Grčke

Kad pomislite na odmor u Švedskoj, izležavanje na plaži sigurno nije prvo što vam pada na pamet. No, kad zraci sunca konačno ogreju ovu hladnu zemlju, njeni stanovnici jedva čekaju vikend kako bi pobegli na obalu. A popularna odredišta nalaze se na nekim od 200 hiljada ostrva, od kojih je samo 1.000 naseljeno.

Zanimljivosti ponedeljak 22.05. 20:55 Komentara: 10

Dani Beograda u Moskvi

Grad Beograd predstaviće privredne i turističke potencijale, kao i deo kulturnog nasleđa na manifestaciji "Dani Beorgada u Moskvi", koja se od 25. do 27. maja održava u ruskoj prestonici.

Zanimljivosti ponedeljak 22.05. 16:39 Komentara: 3
strana 1 od 673 idi na stranu