Izvor: B92

Nekada konjska pijaca, potom teren za antikomunističke proteste, a kasnije magnet za turiste, slavni praški Vaclavski trg je pretežno komercijalni kraj, sa hotelima sa četiri zvezdice, bankama i luksuznim restoranima. A sada postao deo sa najvećom otvorenom tezgom za droge.

Nije retka scena da praški policajac ne štedi reči kada maše pendrekom i viče na čoveka obučenog u dronjke koji na sebi ima sve znake propalog života, bez mogućnosti popravke.

“Kada se radi o tržištu droge, nema mesta koje može da se uporedi sa Vaclavskim trgom u Češkoj, i čitavoj Srednjoj Evropi,“ kaže Ales Termer iz Sananima, nevladine organizacije koja pomaže zavisnicima od droge. Njihovi radnici su na trgu satima svakog dana i dele čiste spričeve za oko 150 narkomana. Tvrde da im je cilj da spreče bolesti kao ššto su SIDA i Hepatitis C.

Trgom dominira zgrada Narodnog muzeja i ne manje velika statue konjanika Svetog Vaclava iz 10. veka, sveca zaštitnika ove zemlje, a mesti je više bulevar nego trg, sa 682 puta 62 metra.

Tokom istorije, ovo mesto je postalo svetilište gde su se Česi okupljalo u kritičnim trenucima. Godine 1989. hiljade protestanata se okupilo da bi se borili protiv komunističkog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj koji je srušen nakon mirne Plišane revolucije u drugoj polovini godine.

Foto: Ivette Quiñónez/Flickr

Nedavno je statua Sv. Vaclava služila kao ad hoc spomenik za nekadašnjeg disidenta, a kasnije predsednika Vaclava Havela, a sa nje je kapljao vosak od sveća koje su paljene za sećanje na ikonu koja je umrla u decembru. Ali bedna strana trga: prostitutke, kockari, džeparoši i bezkrupulozni taksisti bacaju senku na sjajane fasade.

Čak i Gradska kuća – unosna i isplativa zbog turista, jedno od najposećenijih mesta u Evropi ima problema zbog situacije, a traži se brzo rešenje. Policija i vlast ponekad krive NVO Sananim što se uživaoci droge skupljaju na ovom trgu. Podaci kažu da je broj zavisnika od droge u ovoj zemlji je oko 30 000 a zemlja ima 10, 5 miliona stanovnika, a svaki treći korisnik živi u Pragu.

Njihov broj je manje ili više isti od buma nakon rušenja komunizma tokom prve polovine 90ih godina prošlog veka, ali žalbe su ih terale da se sele iz jednog u drugi deo grada, a najnoviji “dom” im je na glavnoj železničkoj stanici u Pragu nedaleko od Vaclavskog trga. Policijski zvaničnici su predložili da ih premeste u deo gde se nalaze deponije na preiferiji Praga.

U međuvremenu je Gradska skupština osnovala radnu grupu u pokušaju da obnovi čuveni trg i možda zatvori jedan deo gde je saobraćaj i dalje dozvoljen da bi se napravila pešačka zona, ali do sada se nije našlo rešenje.

“Narkomani šetaju slobodno, kupuju i konzumiraju drogu,” tvrdi radnik nevladine organizacije. U isto vreme, oni stalno vrše sitne krađe da bi dobili svoju dnevnu dozu. Ovo naravno uznemirava vlasnike prodavnica.

Vaclavak (kako Česi zovu svoj trg) je oduvek bio mesto za sastanke, ali na njemu nikada nije bilo toliko droge kao ovih dana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.