Izvor: B92

Filmovi i putovanja mogu da posluže kao beg od realnosti, prilika da makar na kratko zaboravimo na svakodnevne brige.

Dok filmovi imaju mogućnost da nas istog trenutka odvedu u novi svet, na daleko ostrvo ili u grad budućnosti, putovanje nam dozvoljava da u svemu tome uživamo svim svojim čulima. Možda vaša avantura neće biti filmska, ali je svakako sa vama u glavnoj ulozi.

7. Salcburg, Austrija: Moje pesme, moji snovi

Mirabell palata i vrtovi (Foto: Ross Hill / Flickr.com)

Oduvek ste želeli da trčite preko poljane i pevate iz sveg glasa, kao Marija, glavna junakinja filma Moje pesme, moji snovi? Zamišljate sebe kako vozite bicikl kroz Salcburg ili se udajete u predivnoj katedrali?

Posetite Salcburg i doživite bajku. Postoji više tura i ekskurzija, ali je Panorama Tours najoriginalnija - jer su se njihovi autobusi koristili za potrebe snimanja filma.

Možete da posetite i Nonberg opatiju gde se Marija zamonašila, Mondze katedralu gde se venčala ili zamak Leopoldskron koji joj je bio dom.

6. Tokio: Izgubljeni u prevodu

Pogled sa prozora sobe hotela Park Hyatt u Tokiju (Foto: jaybergesen / Flickr.com)

Ljubavna priča između američkog glumca koji preživljava krizu srednjih godina dok snima reklamu u Japanu i depresivne žene koja prati muža na poslovnom putu.

Ovaj film nominovan za Oskara je sniman u dva distrikta - Šinjuku i Šibuja. Park Hyatt hotel, gde se njih dvoje upoznaju, jedan je od najboljih i najskupljih u gradu.

Ako želite da probate dobar suši i sake, otiđite u Ichikan, gde su i oni večerali. Scena sa karaokama snimana je u Karaoke-Kan klubu u Šibuji, a zabava sa japanskim prijateljima u Air-u, jednom od najpopularnijih klubova u Tokiju.

5. Južna Amerika: Dnevnik motocikliste

Maèu Pikèu (Foto: B92, arhiva)

Fabula se zasniva na Čegevarinom putovanju 1939, kada je prešao 8.500 km sa svojim prijateljem Albertom Granadaom. Krenuli su od Buenos Ajresa, preko Patagonije i kroz Čile, duž Anda i Maču Pikčua do Venecuele.

4. Tajland: Plaža i Čovek sa zlatnim pištoljem

Phi Phi Leh (Foto: dizznan / Flickr.com)

Film "Plaža" sniman je na ostrvu Phi Phi Leh, jednom od najposećenijih na Tajlandu koji govori o turisti koji je u potrazi za idealnom plažom.

Takođe, i u filmu o Džejmsu Bondu, "Čovek sa zlatnim pištoljem", izabrali su tajlandsko napušteno ostrvo, raj na zemlji, koji je danas preplavljen turistima.

3. Grčka: Mama Mia

Skopelos (Foto: Son of Groucho / Flickr.com)

Nastao od klasične pesme grupe Aba, ovaj mjuzikl će vas naterati da posetite grčka ostrva ukoliko do sada već niste. Sniman je na Skopelosu i Skiatosu.

Kastani plaža gde je snimana pesma "Does Your Mother Know" odvija se u mestu Glisteri, na severnoj obali Skopelosa.

2. Novi Zeland: Gospodar prstenova

"Edoras" iz Gospodara prstenova, odnosno, Mount Sunday na Novom Zelandu (Foto: zach.hodgson / Flickr.com)

Očaravajući scenario ovog filma stavio je Novi Zeland na vrh svetskih turističkih mapa. Sniman je 274 dana, a više od 350 setova postavljano je na oko 150 lokacija. Ovo je prvi put da je filmska trilogija snimana odjednom, što je čini najvećom produkcijom u istoriji.

Brda Matamata su dom hobita, a turisti mogu da posete Hobiton. Kvinstaun je poslužio za Eregion brda i Pillars of Argonath.

1. Tunis: Ratovi zvezda i Raiders of the Lost Ark

Originalni set iz filma Star Wars, Tunis (Foto: StateOfNew / Flickr.com)

Pustinjski predeo u jugoistočnom Tunisu poslužio je kao idelano mesto za snimanje scena u svemiru, kao i za avanture Indijane Džonsa. Putujte u Tozeur, iznajmite džip i zamislite da ste sleteli na planetu Tatooine.

Posetite Matmata i njegovu atrakciju Sidi Driss Hotel gde su snimane scene Skajvokerovog detinjstva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.