Izvor: Tanjug

Budući da će mnogi građani Srbije ove godine letovati u Makedoniji ili uzanom primorju Bosne i Hercegovine, vredi znati da se neki propisi u ovim zemljama razlikuju od srpskih. Zato, pre nego što svoj automobil napunite koferima, pogledajte na šta morate obratiti naročitu pažnju.

Makedonija je poslednjih godina vrlo atraktivna destinacija zbog niskih cena, lepe prirode i mnoštva kulturnih spomenika. Bosna i Hercegovina, s druge strane, nudi odmor na uskom delu Jadrana gde je najveće letovalište grad Neum.

Takođe, putevima BiH moguće je stići i do crnogorskog primorja.

Makedonija i "najskuplja cigareta" na Balkanu

hanspoldoja/Flickr.com

Ohrid, Struga, Prespansko i Dojransko jezero, Kruševo, manastiri Sveti Jovan Bigorski i Sveti Naum i etno sela - najčešća su odredišta turista koji dolaze u Makedoniju.

Pored srpskih turista, kojima je najomiljeniji Ohrid, u Makedoniji se očekuju organizovane grupe iz Finske, Holandije i Belgije, nakon što su ambasadori ovih zemalja uspeli da naprave pozitivnu promociju Makedonije u svojim zemljama i dogovore čarter letove tokom čitave sezone.

Turistička ponuda dopunjena je i posetama vinarijama, kojih ima desetak širom zemlje.

Turisti treba da imaju u vidu da Makedonija nije u potpunosti povezana autoputem, ali su zato putarine najniže u Evropi - od Skoplja do Ohrida za nekoliko putarina treba izdvojiti ukupno dva evra, od Skoplja do graničnog prelaza sa Grčkom 2,5 evra.

Duž puteva ima malo odmorišta, izuzev nekoliko motela I kafeterija u sklopu benzinskih pumpi. Cena benzina na svim pumpama je ista - litar bezolovnog benzina "super" košta 1,20 evra, dok za litar evrodizela treba izdvojiti 1,08 evra.

Ono na šta turisti kojima je Makedonija odredište, ali i oni koji su u tranzitu, treba da obrate pažnju su veoma visoke kazne za saobraćajne prekršaje.

Najveća je kazna za voznju pod dejstvom alkohola - 500 evra, u slučaju da vozač odbije da uradi alko-test.

Za prolazak na crveno svetlo ili za nepropušatnje pešaka na pešačkom prelazu kazna je 300 evra, a za nepropisno parkiranje kazna se kreće od 25 do 250 evra, dok je za nenošenje pojasa 50 evra. Na sve važnije raskrsnice i bulevare postavljene su i video kamere koje registruju prekršaje.

Visoke su kazne i za bacanje smeća na javnim površinama, a turisti treba da imaju na umu i to da je u Makedoniji zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama i da se kazne za kršenje te zabrane kreću od 150 do 400 evra za fizička lica.

BiH - Nema autoputa, ali ima mobilnih saobraćajaca

Neum (Foto: anjèi/Flickr.com)

Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti najezdom turista, ako se izuzmu Sarajevo i Mostar, kao ni razvijenom putnom infrastrukturom.

Izgradnja autoputeva uglavnom je u fazi projekata, a jedina naplatna rampa u celoj BiH postoji na ulazu, odnosno izlazu iz Sarajeva u pravcu Zenice. Cena je jedan evro.

Što se tiče bezbednosti u saobraćaju, na snazi su prilično rigorozne mere za vozače koji ne poštuju propise.

Većina putnih komunikacija pokrivena je video kamerama, a postoje i mobilne policijske ekipe koji presreću i iz saobraćaja isključuju nesavesne vozače.

Svako ko ne veže sigurnosni pojas moraće da plati kaznu od 15 evra, a za prolazak kroz crveno svetlo 50 evra. Pored toga što moraju da plate kaznu, vozači dobijaju i kaznene poene.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.