Izvor: B92

Kako rezervirati krstarenje, koju garderobu ponijeti sa sobom, da li ima dodatnih troškova, da li se posebno daju napojnice?

Postoje agencije koje u svojim programima imaju i krstarenja, a neke su se agencije specijalizirale upravo za programe krstarenja. Sve veće kompanije koje organiziraju krstarenja imaju svoje internet stranice na kojima možete vidjeti i program, a i rezervirati samo krstarenje. Koji je pravi tip krstarenja za Vaš ukus? Zanimaju li Vas više barovi i noćni život ili lagana muzika u baru te obilasci znamenitosti na Vašem putu. Idete li s djecom, obavezno se rspitajte za dječju animaciju na brodu te mogućnosti čuvanja djece.

Na internet stranicama možete provjeriti ponude na različitim brodovima raznih kompanija za krstarenje, a u svakom slučaju, savjeti koje dobijete u ovlaštenim agencijama mogu Vam biti samo od koristi.

Dress code/ mjesto za stolom

Ponekad se niti ne zapitate s kim ćete sjediti za stolom. Idete na romantično krstarenje i očekujete stol samo za Vas. Neke kompanije dozvoljavlju putnicima da sjednu gdje god žele, ali u većini slučajeva računajte da ćete dobiti Vaše mjesto za stolom, i dijeliti stol s interesantnim suputnicima s broda.

Većina velikih brodova za krstarenje nudi nekoliko mogućnosti za večeru: švedski stol, restoran s posebnom kuhinjom i formalnu dvoranu za večeru. A veliki dio brodova jednom za vrijeme Vašeg krstarenja sigurno će ponuditi u sali za večeru i dress casual večer, na koju dolazite obučeni športski.

Pod formalno obučen ne misli se uvijek na smoking ili konzervativnu haljinu. Dovoljno je odijelo ili pristojna haljina.

Pakiranje kofera

Ponestite svakako japanke ili obuću koja se ne skliže te pareo ili bermude, majicu za dolazak od kabine do bazena i obratno. Prije krstarenja pogledajte prognozu vremena za područje u koje putujete te prosječne temperature za to godišnje doba. Odmah ćete znati da li Vam treba kišna kabanica/ kišobran ili možda topliji pulover za večer na otvorenom.

Na nekim brodovima postoje mašine za pranje i sušenje rublja, a na nekima ne. Ponesite dovoljno odjeće za cijeli period krstarenja

Dodatni troškovi

U cijenu krstarenja obično je uključena kabina, prehrana i nekoliko pića (čaj, kava, sok za vrijeme doručka). Luksuzna krstarenja uključuju u cijenu i vino.

Ne namjeravate li potrošiti puno izvan već uplaćenog krstarenja, držite se besplatnih aktivnosti!

Dosta možete potrošiti na alkoholna pića, casino, spa, video igrice, pristup internetu i na kupovinu. Izleti koji se nude na brodu obično su fakultativni i oni se kao takvi plaćaju posebno, a cijena im je dosta visoka.

Napojnice na brodu priča su za sebe. Na nekim luksuznim brodovima zabranjeno je ostavljanje napojnice. Ipak, većina brodova preporučuje određeni iznos za napojnicu. Napojnica se ostavlja sobaru, osoblju u restaurantu; obično se preporuči koliko da ostavite po osobi na dan!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.